Leto 2003 je bilo leto internetnih črvov

Podjetje F-Secure objavilo poročilo o informacijski varnosti v letu 2003

18.12.2003
Leto 2003 je bilo leto internetnih črvov

Ljubljana, 17. decembra 2003 - Finsko podjetje F-Secure Corporation (HEX: FSC), vodilni ponudnik varnostnih rešitev, je objavilo poročilo o informacijski varnosti v letu 2003. Na naslovu http://www.f-secure.si/2003/ je objavljen slovenski prevod poročila, na voljo je tudi RealMedia povzetek poročila.

Leto 2003 je bilo najbolj nevarno doslej. Novi trendi v letu 2003 so bili predvsem uporaba virusov za širjenje programov, ki omogočajo razpošiljanje nezaželene (spam) pošte. Zaradi količine sporočil so imeli večji internetni ponudniki težave z dostavljanjem elektronske pošte. Internetni črvi so pokazali, da je pomembna tudi uporaba požarnih zidov, tako za zaščito omrežja kot tudi posameznih računalnikov. Trenutno je znanih okoli 90.000 različnih škodljivih programov.

Opisane so tudi težave, ki so jih črvi povzročali v vsakdanjem življenju.

V poročilu je podrobno predstavljenih pet največjih primerov: Slammer, Bugbear.B, Blaster, Sobig.F in Swen. Vseh pet je težave povzročalo tudi slovenskim podjetjem in uporabnikom računalnikov, variante črva Blaster in Swen pa težave povzročajo še sedaj, nekaj mesecev po njihovem odkritju.

nazaj
pridružene povezave
 
nazaj