Crvena Jabuka

Nova plošča - Oprosti što je ljubavna

17.07.2005
Eden najpopularnejših sarajevskih bandov - Crvena jabuka, je letos praznovala 20 let in jih obeležila z velikim koncertom v Sarajevu.

Njihov začetek, ki sega v leto 1985, v obdobje največjega vala gibanja ''new primitives'', je bil malce čuden, ker se je peterica mladeničev: Dražen Ričl (kitara, vokal) , Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bobni), Dražen Žerić (klavijature) i Željko Arslanagić (kitara) – takrat odločila, da bodo igrali ljubezenske pesmi. S producentom Željkom Brodaričem Jappo (ex Metak) v začetku leta 1986 objavijo prvi album z enostavnim naslovom CRVENA JABUKA. Toda uspeh prve plošče je zasenčila tragična prometna nesreča, v kateri sta stradala Dražen Ričl in Aljoša Buha, katerima v spomin je ostanek skupine posnel ploščo ZA SVE OVE GODINE. Skupina za nekaj časa preneha z delovanjem, vendar leta 1988 na svoji tretji plošči začnejo sodelovati z Nikšo Bratošem kot producentom, ki hkrati postane tudi član skupine. Njihovo sodelovanje je kolumniralo z velikim številom hitov in diskografskih nagrad. Dražen Žerić, ki je nadomestil prvega pevca, pa postane ne samo glavni vokalist, temveč tudi sinonim za Crveno jabuko.
Sledijo albumi Sanjati, Tamo gdje ljubav počinje, Nekako s proljeća, kompilacija Ima nešto od srca do srca. Razprodani zagrebški koncert v Domu sportova 1996. je na najboljši način okronal njihovih prvih deset let delovanja in je dokaz njihove ogromne popularnosti, ki traja tudi danes. Nizajo se albumi U tvojim očima, Svijet je lopta šarena, unplugged album Riznice sjećanja, Sve što sanjam ter Tvojim željama vođen objavljen leta 2002.

Z dvojno kompilacijo ZLATNA KOLEKCIJA, ki je na tržišču od konca leta 2004 smo vas spomnili na tiste prelepe ljubezenske pesmi, s katerimi nas glas Žere tako nežno praska po srcu.

Sedaj je tu pred nami deseti studijski album z naslovom OPROSTI ŠTO JE LJUBAVNA, ki je logično nadaljevanje tistega, kar od Crvene jabuke pričakujemo. Odlično sprejet najavni single DOBRO NEKA SVIRA, je samo potrditev tega.

Prvih 20 let Crvena jabuka ni veliko sodelovala z drugimi glasbeniki, z izjemo KEMALA MONTENA, ALENA VITASOVIĆA in SAŠE LOŠIČA, zato je zanimivo, da na tej plošči gostujeta kar dva zanimiva gosta. V pesmi 11-ta božija zapovijed gostuje eden najbolj popularnih hrvaških igralcev TARIK FILIPOVIĆ (voditelj kviza Lepo je biti Milijonar), medtem ko v pesmi ZNAM gostuje legendarni ARSEN DEDIĆ.

No, ne glede na zanimive goste, tudi ostale pesmi z albuma pripovedujejo neke svoje prepoznavne ljubezenske zgodbe.

Ploščo bodo spremljali tudi številni koncertni nastopi, zato je upati, da bodo končno kmalu nastopili tudi na odrih večjih slovenskih mest.
nazaj
nazaj