Branik - Rihemberk

LIKOVNA KOLONIJA VILLA FLORA - 25. avgust – 8. september 2008

27.08.2008
Akademska slikarka Tjasa Iris, ki je dobra dva desetletja študirala, razstavljala in živela v tujini je v Braniku, v vasi tik pod gradom Rihemberkom na Goriškem letos prvič organizirala likovno kolonijo. In sicer v stilu programa »Artist in residence«, kot jih obstja že veliko povsod po svetu. Ta Braniški program je zgodovinsko prvi v Sloveniji organiziran v stilu, da se lahko umetniki s celega sveta prijavijo nanj direktno. Program je objavljen na spletni strani www.zlatadolina.si, likovna kolonija.
Program poteka v Villi Flori, veliki hiši z velikim vrtom, ki jo je Tjasa Iris kupila leta 2004 in prevredila v Bed & Breakfast – Sobe z zajtrkom. Villa Flora pa deluje tudi kot Artist Retreat, rezidenca za umetnike. Tja prihajajo zadnja štiri leta umetniki iz celega sveta na oddih in inspiracijo. Prelepa vasica Branik z enim najlepših gradov v Sloveniji, gradom Rihemberkom in okoliškimi vinogradi, nasadi breskev in neokrnjenimi gozdovi, je kot nalašč za to, da se umetniki tam zelo lepo počutijo, se oddahnejo in se inspirirajo.

LIKOVNA KOLONIJA VILLA FLORA, Branik - Rihemberk
Villa Flora Artist in Residency Program, 25. avgust – 8. september 2008
“trije umetniki iz treh kontinentov – three artists from three continents”

Letos se je za kolonijo prijavilo veliko kandidatov. Da pa bi kolonija potekala na najvišji možni ravni je žirija umetnikov in kritikov izbrala le tri kandidate, ki so najbolj ustrezali merilom kolonije. Ti trije umetniki so: Diek Grobler iz Republike Južne Afrike, Mary Melilli iz ZDA in Tjaša Iris iz Slovenije. 

Diek Grobler (foto št.1) je rojen l. 1964 v Warmbaths, Republika Južna Afrika. Končal študij l. 1987, Univerzi v Pretoriji  in podiplomski študij 1996 na Univerzi Witwatersrand . Ustvarja na več področjih: animacije, videa, avangvardnega gledališča, ima tudi svojo gledališko skupino Fopspeen Live Art, ilustriral je več knjig za otroke, njegovo slikarsko delo pa spada v stil magičnega realizma. Umetnika zanima uporaba mita, kot sredstvo za vzpostavo reda v svetu. V ta namen alterira trdicjonalne mite in jih uporabi na način, da imajo pomen v svetu, ki ga izkušamo danes. Njegovo slikarstvo spada v smer Magičnega Realizma.

Mary Melilli (foto št.3) je končala podiplomski študij na vele znani univezi Yale University, New Haven, ZDA. Trenutno je tudi profersor na univerzi Salem State College, Salem MA, ZDA. Rojena v ZDA l. 1959 je državljanka ZDA in Avstralije. Dela tudi na področju grafičnega oblikovanja. Njeno slikarsko delo imenujejo Kontrolirani Ekspresionizem. Več: http://www.marymelilli.com/.

Tjaša Iris (foto št.5) je rojena v Kranju l. 1968. Študirala je v Firencah, Angliji, Benetkah in končala podiplomski študij 1995 na Akademiji Minerva v Groningenu, Nizozemska. Po končanem študiju je živela mnoga leta v Benetkah in nekaj časa v Kaliforniji. Trenutno živi in ustvarja med Branikom in Parizom. S svojim slikarstvom raziskuje svet barv. Njeno slikarstvo spada v smer Neo-Ekspresionizma.
Več: www.tjasairis.com.

Leta 2005 sta Tjaša Iris in Diek Grobler že imela skupaj samostojno razstavo. In sicer v največji rezidenci za umetnike v Evropi, ki je Cite’ Internationale des Arts v Parizu leta 2005. Mala skupina bo poleg Branika, sodelovala tudi na Piranskem Ex-Temporu in en dan ustvarjala v Slovenskih Alpah. Na dan Braniške Kvatrnice, 31. avgusta, bo skupina imela tudi »Odprt atelje«, tako da mimoidoči lahko vidijo ustvarjanje skupine. To bo torej v nedeljo dne 31. avgusta od 13. do 16. ure. Dvo tedenski program likovne kolonije se bo končal z razstavo del. Otvoritev bo 5. septembra ob 16. uri. Razstava pa se bo nadaljevala tudi naslednji dan, 6. septembra. Zjutraj od 9. do 12. ure in popoldne od 13. do 18. ure. 

Odprt atelje: na dan Braniške kvatrnice, nedelja 31. avgusta od 13. do 16 ure. Villa Flora, Branik.
Otvoritev končne razstave: petek 5. september od 16. do 19. ure. Villa Flora Branik
Razstava bo odprta tudi še naslednji dan: sobota 6. septembra od 9. do 12. ure in pa od 13. do 18. ure.
Naslov: Villa Flora, Branik 176, 5295 Branik, tel. 05 305 79 09. www.villaflora.si.

še več zanimivih linkov:  http://en.wikipedia.org/wiki/Artist_in_residence
Definicija in zgodovina Programov Rezidenc za Umetnike

sponzorji – partnerji: / sponsors – partners:

ResArtis.org, Nizozemska – The Netherlands
worldwide network of artist in residence programs

Villa Flora in Svet d.o.o., Slovenija www.zlatadolina.si
Villa Flora Sobe z zajtrkom, Slovenija
www.villaflora.si

Gruppo Santa Margherita, Fossalta di Portogruaro (Venezia), Italija
great wines for great encounters. www.santamargherita.com

Enoteca Fuori Piazza, Greve in Chianti, Toskana, Italija
Via I Maggio, 2 Tel.055.8546313

Gostilna Furlan, Branik 79/a
telefon: 05 305 76 06
http://www.sloveniaholidays.com/GOSTILNA-FURLAN/index.html 

Turistična Kmetija "Pri Mlinu", Branik 206
telefon: 05 305 73 56 

Vino Stegovec, Sveti Martin, Vipavska dolina
Brje 121, tel. 053057700
www.slovino.com/stegovec
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj