Klub K4 - Ljubljana

Slovenia’s Next Best Drag 2 - končno!

18.12.2008
LJUBLJANA – V nedeljo, 21. decembra 2008, ob 22. uri se bo v legendarnem ljubljanskem Klubu K4 ponovno bleščalo od bleščic, vrtelo se bo v visokih petah, ponosno razkazovalo dolge vitke noge v mini krilih in bujna oprsja, opletalo s perjem, zavezovalo kravate, vihalo ovratnike na usnjenih suknjičih ter gladilo brke in brade. A pozor – prvo bodo počeli fantje, drugo bodo počele punce.
K nam namreč ponovno prihaja najbolj vroč drag show na tej strani Alp – Slovenia's Next Best Drag 2. Sedem tekmovalk in tekmovalcev se bo do pomladi v posameznih krogih borilo za uvrstitev vse do finala, v katerem bo najboljša drag queen ali najboljši drag king prejel žezlo ali tiaro in nagrado v višini 1000 EUR.

Senzacija, show in kabaret z novo voditeljico Anastassio se vračata na veliki podij Kluba K4 v drugi sezoni Slovenia's Next Best Drag (SNBD) showa. Kot je povedal organizator tekmovanja Sebastian Vovk, je bila odločitev za nadaljevanje po izjemno uspešni in odmevni prvi sezoni, ki je presegla vsa pričakovanja, lahka, izvedba pa nekoliko težja. "Po začetnih 'dramatičnih zapletih in skrivnostnih odpovedih' pa nam je le uspelo in imamo prijavljenih sedem tekmovalk oziroma tekmovalcev, pri čemer je razmerje med njimi ravno nasprotno od lanskega. Tokrat so bila namreč pogumnejša dekleta, saj se jih je prijavilo pet, fanta pa sta dva. To bo zanimivo spremljati, saj velja nek stereotip, da 'drag' pomeni predvsem moške, ki se preoblečejo v ženske. Temu seveda ni tako, saj poleg drag queenov poznamo tudi drag kinge, torej dekleta, ki nastopajo kot fantje. Pri nas je odličen Goran, ki je predlani zmagal na Rozaviziji in je bil lani na SNBD drugi, letos pa se bo v tej vlogi, med drugimi, preizkusila tudi Biljana Kuzmanović, finalistka lanskega resničnostnega šova Kmetija."

V lanski sezoni je prvo mesto odnesla Afrodita, ki bo v nedeljo s posebno točko tudi otvorila začetek druge sezone. "Za sodelovanje me je lani prepričala šefinja, pripravljala pa sem se zelo intenzivno, saj sem tekmovanje vzela zelo resno, a hkrati je bilo tudi nadvse zabavno in polno zafrkancije. Skupaj s šovom smo vsi napredovali in zato je bilo iz kroga v krog težje, a na finalu je bila v zraku enkratna energija, zelo smo se zabavali in to je bil tudi edini krog, v katerem pred nastopom nisem bila živčna," je povedala Afrodita in dodala, da je bila zmaga zanjo zelo lepo doživetje. "Pomenila mi je potrditev in sprejetje s strani lezbično-gejevske scene ter mi prinesla ravno prav medijske podpore, da sem dobila precej ponudb za nastope tako doma kot v tujini."

Tudi to sezono bodo žirije, ki bodo, poleg publike, odločale o uvrstitvah tekmovalcev v naslednji krog, sestavljene iz znanih Slovenk in Slovencev. V prvem krogu bodo v žiriji Zvezdana Mlakar, Goran, izkušen in priljubljen slovenski drag king, ter predsednica žirije Marta Zore. "Drag showe poznam, videla sem jih v Berlinu, in so zelo atraktivna zabava, pri naših tekmovalcih pa bom ocenjevala predvsem izvirnost, strast in duhovitost," je ob tej priložnosti dejala Marta Zore, ki bo v nedeljo tudi nastopila in občinstvu predstavila skladbo "Ne bom".

Za konec pa je Sebastian Vovk poudaril tudi pomen podpore sponzorja dogodka, kondomov Durex, ki so že v pretekli sezoni omogočili, da je šov potekal na tako visoki ravni, predstavnica blagovne znamke Durex Urška Fras pa je povedala, da so se za ponovno sodelovanje odločili zaradi odlične organizacije in promocije dogodka v prvi sezoni: "Nedvomno lahko fantanstično zabavo pričakujemo tudi tokrat, seveda pa je poslovni razlog za sodelovanje v tem, da želimo biti prisotni v vseh ciljnih skupinah, tudi med geji, ki so pomembna skupina uporabnikov kondomov."

Izbor za kraljico/kralja preobleke se torej začne to nedeljo, 21. decembra, na najdaljšo noč v letu - težko bi jo kje bolje preživeli, kot v Klubu K4, kjer se bo zabava z DJ Romino po šovu nadaljevala do jutranjih ur.

Vstop: 5 €

KAJ JE "DRAG"?
Drag queen je moški, ki si za posebne priložnosti, običajno gre za nastop, nadane ženska oblačila ter make-up. V žensko se običajno preobleče z namenom zabavati druge na nastopu in drag-a ne gre zamenjati s tako imenovanim cross-dressingom ali pa s transseksualnostjo. Čeprav velja splošno prepričanje, da so drag queens homo- ali transseksualci, temu v resnici ni tako, saj drag umetnike najdemo med pripadniki vseh spolov kot tudi med pripadniki različnih spolnih usmeritev. Ženske, ki se preoblačijo v moške, so drag kings, za oboje pa velja, da nastopajo kot pevci, plesalci, voditelji, stand-up komiki, v burleskah, v kabarejih, diskotekah, na paradah ponosa in podobno. Za nekatere nastopanje v preobleki pomeni hobi, za druge poklic in za nekatere obliko umetniškega izražanja, ali pa kar vse troje skupaj. Nastopi drag umetnikov so sestavni del nočnega življenja in zabave nasplošno v vsem zahodnem svetu in v tujini niso le domena gejevsko-lezbične kulture, temveč uveljavljena oblika zabave za vse ljubitelje dobrega showa.

Fotografije lanskih prvih treh (Afrodita - zmagovalka, Goran - 2. mesto, Fedora - 3.mesto) je prispevala Nada Žgank.
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj