IBM Modre novice

Mestna uprava in IBM združila napore pri preoblikovanju Ria de Janiera v modro mesto

21.01.2011
Mestna uprava Ria de Janiera je z družbo IBM podpisala dogovor o gradnji javnega centra za upravljanje informacij. Rio Operations Center, kot se bo javni center imenoval, bo združeval in povezoval informacije iz številnih vladnih ustanov in javnih agencij v mestu in tako izboljšal varnost ter pospešil odzivnost na različne dogodke, kot so poplave in zemeljski plazovi.
Znanstveniki iz oddelka IBM Research bodo v okviru dogovora razvili hidrološki in meteorološki modelirni sistem (PMAR) visoke ločljivosti posebej za Rio de Janiero. Ta bo omogočal napovedovanje obilnejših padavin tudi do 48 ur vnaprej. Projekt bo eden ključnih za novoodprti oddelek IBM Research Lab v Braziliji, ki je že deveti tovrstni laboratorij.

Cilj operativnega centra Rio je združevanje podatkov iz različnih urbanih sistemov, vizualizacija teh podatkov v realnem času ter nadzor in analiza. Sistem je v izhodišču zasnovan za napovedovanje poplav in podobnih nesreč, a je primeren za različne izredne razmere v mestu, kot so zabava Reveillon na plaži Copacabana, naval navijačev iz stadiona Maracana ali prometni zamaški zaradi nesreč. Operativni center bo mestnim oblastem omogočil sprejemanje odločitev v izrednih razmerah na podlagi podatkov v realnem času.

Tovrstna pobuda je del globalne strategije družbe IBM, ki predvideva razvoj modrih rešitev na podlagi tehnologije, ki bi naj mestom pomagala postati modrejša. Podobni projekti so že uvedeni v New Yorku in Guatengu (JAR), a center v Riu bo prvi na svetu, ki bo združeval vse stopnje kriznega upravljanja: od napovedovanja, blažitve in zagotavljanja pripravljenosti do takojšnjega odziva na dogodke in končno zbiranja povratnih informacij za izboljšanje sistema.

Več informacij lahko najdete na spletni strani: http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/33303.wss

tekst in foto: IBM Slovenija, d.o.o.
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj