International Trust Fund

Češka republika ponovno finančno podprla aktivnosti ITF

05.09.2011
(Ig, 5. september 2011) Dorijan Maršič, direktor Mednarodne ustanove – fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) in češki veleposlanik v Sloveniji Nj. eksc. g. Petr Voznica sta danes podpisala Sporazum o sodelovanju. Češka republika bo za projekte ITF namenila skupaj 17.000 EUR (425.000 čeških kron).
Od tega zneska bo 12.000 EUR namenjeno za projekte razminiranja v Bosni in Hercegovini, ki je še vedno med minsko najbolj onesnaženimi državami na svetu, in 5.000 EUR za projekt rehabilitacije otrok iz Gaze, ki ga ITF izvaja skupaj z Uradom predsednika republike Slovenije in Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije – Soča (URI-Soča). Češka republika že vrsto let z donacijami podpira projekte razminiranja in pomoči žrtvam min v jugovzhodni Evropi.

»Bosna in Hercegovina poleg Hrvaške ostaja edina minsko onesnažena država v jugovzhodni Evropi. Prav zato smo vedno veseli dodatnih sredstev, ki nam bodo pomagala pri čiščenju tega območja. Pomembna pa je tudi podpora projekta  rehabilitacije otrok iz Gaze, projekt, ki ga vsakič znova z zadovoljstvom podpremo. Zahvaljujemo se Češki republiki, da je vsa ta leta naša zvesta donatorka,«  je ob podpisu povedal direktor ITF Dorijan Maršič.

S strani Češke republike je sporazum je podpisal Nj. Eksc. g. Petr Voznica, ki je hkrati tudi predsednik svetovalnega odbora ITF in dobro pozna problematiko minske onesnaženosti. Ob podpisu je povedal: »Češka republika že vse od ustanovitve ITF redno podpira njihove  projekte, še posebej na območju JV Evrope. Stabilizacija te regije je namreč pomembna tako za njeno prihodnost kot za prihodnost celotne Evrope. In ITF s svojim dobrim in transparentnim delom naša sredstva oplemeniti s tem, ko jih z največjo učinkovitostjo prelije v dejanja. «

Vse od ustanovitve ITF leta 1998, je Češka republika za projekte razminiranja in projekte pomoči žrtvam min predvsem na območju jugovzhodne Evrope in v regiji Zakavkazja namenila 1.050.688,81 EUR. Češka republika je podprla projekte razminiranja v Albaniji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Srbiji, UNMIK/Kosovo in leta 2009 tudi v Gruziji. Spremljajoči projekti so bili tudi projekti pomoči žrtvam min.

tekst in foto: Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF)
info@itf-fund.si,
www.itf-fund.si
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj