Na Igu potekal 27. Svetovalni odbor ITF

ITF PREDSTAVIL VMESNE REZULTATE 2011 TER NABOR PROJEKTOV ZA 2012

09.11.2011
Včeraj je na Igu potekala 27. Seja Svetovalnega odbora Mednarodne ustanove – fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF). Namenjen je bil predstavitvi vmesnih rezultatov za leto 2011 ter nabora projektov za leto 2012.
Na samem začetku seje je zbrane donatorje in partnerje ITF-a nagovoril v.d. ministra za zdravje Dorijan Marušič, kasneje pa mu je sledil tudi dr. Kenneth Rutherford, ki je skupaj s skupino nevladnih organizacij leta 1997 prejel Nobelovo nagrado za mir za sprejetje Ottawske konvencije o prepovedi uporabe min in dolgoletni aktivist na področju protiminskega delovanja in zagotavljanja človekove varnosti.

V časovnem obdobju od januarja do konca julija 2011 je ITF za svoje aktivnosti zbral 9.257.181,02 ameriških dolarjev (6.522.704,94 EUR). Sredstva so bila v večjem delu porabljena za aktivnosti razminiranja (29%), tehničnega pregleda ozemlja (29%), uničevanje konvencionalnega orožja (23%) ter pomoči žrtvam min, izobraževanju o nevarnosti min, treningom ter strukturni podpori. Več kot polovica donacij je bila namenjena za projekte razminiranja v Bosni in Hercegovini, ki je še vedno med minsko najbolj onesnaženimi državami na svetu, sledijo ji projekti na Hrvaškem, v Albaniji in drugih državah JV Evrope, Bližnjega vzhoda, Zakavkazja ter Centralne Azije. Do konca leta namerava ITF zbrati še okrog 16 milijonov ameriških dolarjev.

Predstavniki ITF so na svetovalnem odboru predstavili tudi nabor projektov za leto 2012, skupno ocenjenih na 50.572.478 ameriških dolarjev (36.808.828 EUR). Poleg problematike, povezane z minskim onesnaženjem ozemelj, nameravajo v letu 2012 posebno pozornost še naprej namenjati uničevanju zalog streliva, ki so v JV Evropi precejšnja, a ne dovolj zaznana grožnja prebivalstvu. Podporo donatorjev pa želijo tako kot v zadnjih nekaj letih usmerjati tudi v aktivnosti, povezane s skrbjo za človekovo varnost v nemirnih območjih kot so Gaza, Libija, in druga. Največ projektov je načrtovanih za območje jugovzhodne Evrope, sledijo pa Bližnji vzhod, območje Zakavkazja, Kolumbija, Libija, Vietnam in Zelenortski otoki.

Dorijan Maršič, direktor ITF, je povedal: »Za ITF sta 2011 in 2012 pomembni leti, saj se poleg razminiranja uspešno osredotočamo tudi na projekte odstranjevanja viškov neustrezno skladiščenega konvencionalnega orožja ter zaščiti človekove varnosti v nemirnih območjih sveta. Vesel sem, da se je jesenskega odbora udeležil tudi dr. Kenneth Rutherford, ki je s svojim delom veliko pripomogel k varnejšemu svetu in je ena največjih avtoritet na našem področju delovanja. Ponosen sem, da je podprl naša prizadevanja in našo pot, po kateri hodimo skupaj z donatorji in prizadetimi državami.«

Opis fotografij:
1. Dorijan Marušič, v.d. ministra za zdravje med pozdravnim nagovorom
2. Dorijan Maršič, direktor ITF med predstavitvijo vmesnik rezultatih za 2011
3. Goran Gačnik, namestnik direktorja ITF
4. Kenneth R. Rutherford med prezentacijo

tekst in foto: Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF)
info@itf-fund.si,  www.itf-fund.si  
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj