International Trust Fund

ITF V KAMBODŽI PREDSTAVIL NOV SISTEM ZA PREGLED MINSKO SUMLJIVIH POVRŠIN

30.11.2011
Predstavniki Mednarodne ustanove za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) se v glavnem mestu Kambodže udeležujejo srečanja držav podpisnic mednarodne konvencije za prepoved uporabe min oz. Ottavske konvencije. ITF je v sklopu spremljevalnega programa, ki je namenjen prikazu aktivnosti na projektih razminiranja, danes predstavil nov sistem izvidništva iz zraka s helikopterji (Intelligence Decision Support System-AIDSS), ki so ga razvili skupaj s strokovnjaki iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine ter s finančno pomočjo ZDA. Sistem je že preverjen v praksi in se je izkazal za zelo uspešnega.
Potreba po razvoju novega sistema se je pojavila zato, ker kljub generalnemu in sistematičnemu pregledu ozemlja nekatera območja in mikrolokacije niso v registru nacionalnih centrov za razminiranje. Nov sistem izvidništva omogoča analitičen pregled celotnega območja, njegov rezultat pa je izključevanje do tedaj sumljivih točk in vključevanje novih. Sistem so med leti 2008 in 2010 že uporabili na minsko sumljivih območjih na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Na osnovi multisenzorskega snemanja iz helikopterja je bilo na Hrvaškem izvzeto iz sumljive površine 43,5 kvadratnih kilometrov in zaradi prisotnosti minskih indikatorjev v sumljivo površino dodatno vključenih 6 kvadratnih kilometrov. Po enakem postopku so v Bosni in Hercegovini izvzeli 18.9 kvadratnih kilometrov sumljive površine in dodatno vključili 3.8 kvadratnih kilometrov.

Direktor ITF Dorijan Maršič, ki se tudi mudi na srečanju je povedal: » Projekt, ki ga danes predstavljamo, je nov, analitičen sistem pregledovanja minsko onesnaženega ozemlja, ki se je izkazal kot zelo učinkovit. Zaradi tega je vzbudil zanimanje mednarodne skupnosti in kar nekaj držav se zanima za njegovo implementacijo. Upamo, da bomo z uspešnimi rezultati na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini pritegnili tudi potencialne donatorje ter tako povečali obseg delovanja. Takšna srečanja, kot je trenutno letno srečanje držav podpisnic, so za nas zelo pomembno, saj nam dajejo priložnost, da skupaj z ostalimi sodelujočimi sodelujemo pri razpravah, predavanjih in ostalih aktivnostih. Pozdravljam dejstvo, da konvenciji še vedno pridružujejo nove države, pred začetkom srečanja smo namreč izvedeli, da bo Ottavsko konvencijo podpisala tudi Finsko.«

Skupaj je podpisnic že 158, od tega jih 153 zagotavlja, da na njihovem ozemlju več ne skladiščijo min. Srečanje, ki bo trajalo cel teden, je obiskalo več kot 1.000 udeležencev in predstavnikov ministrstev, diplomatov, strokovnjakov za razminiranje in žrtev. ITF ima na konvenciji status opazovalke. Kambodža je v vlogi države gostiteljice in je tudi ena izmed držav, ki se je leta trudila za sprejetje konvencije, zato jim tudi letošnje letno srečanje predstavlja priložnost za pregled dela v zadnjih dveh desetletij in za sprejemanje odločitev, ki bodo še bolj zavarovale človeška življenja.

Opis fotografij:
1. Teren: Teren Velež pri Mostarju posnet z AI DSS tehnologijo
2. Indikatorji: Posamezni indikatorji minske prisotnosti
3. Helikopter: Vzlet helikopterja MI 8 Oboroženih sil Bosne in Hercegovine z AI DSS opremo iz Mostarskega letališča

tekst in foto: Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF)
info@itf-fund.si,  www.itf-fund.si
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj