Kulturno društvo B-51

»LEKSIKON YU MITOLOGIJE« uspešno zaključil turnejo po Balkanu

13.12.2011
Mednarodna koprodukcija »Leksikon YU mitologije«, v režiji priznanega režiserja Olivera Frljića, je v petek, 9.12.2011, v Kosovskem Narodnem gledališču v Prištini, uspešno zaključila turnejo po državah bivše Jugoslavije. Kontroverzna in atraktivna predstava, nastala na podlagi paralelne zgodovine, kritike in trača je vzbudila veliko pozornosti in zanimanja v prostoru bivše skupne države.
Predstavo si je v desetih dneh ogledalo več kot 2000 gledalcev na premierah in ponovitvah na Hrvaškem, Črni gori in Kosovu, ki so se zvrstile pri koproducentih v Puli (Istarsko Narodno Kazalište), v Podgorici (Crnogorsko Narodno Pozorište) in v Prištini (Teater Kombetar Kosovo).

Prihodnje leto Leksikon YU mitologije nadaljuje s turnejo, saj se nam že konec februarja obetajo gostovanja v Makedoniji, kasneje pa še v Avstriji, Srbiji, Nemčiji in Rusiji.

LEKSIKON YU MITOLOGIJE / THE LEXICON OF THE MYTHOLOGY OF FORMER YUGOSLAVIA
Režija / Directed by: Oliver Frljić
Dramaturgija / Dramaturgy: Jasna Žmak
Koreografija / Choreography: Rosana Hribar
Scenografija, oblikovanje luči / Set and lighting design: Borut Bučinel
Kostumografija / Costume design: Sandra Dekanić
Glasba / Music: Foltin (Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski, Marjan Stanič)
Producent / Producer: Damir Domitrović
Nastopajo / Cast:  Miha Nemec, Katarina Stegnar / Maja Nemec, Joana Popovska, Bajrush Mjaku, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić,  Ljuma Penov
Produkcija / Production: NETA (Nova evropska teatrska akcija)
Koproducenti / Co-production: Festival Ex Ponto Ljubljana; Istarsko narodno kazalište Pula; Narodno pozorište Priština; Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica; Mal dramski teatar, Bitola; asocijacija Kulturanova, Novi Sad (SI, HR, KS, ME, MK, SRB)
Trajanje / Running time: 80’

O predstavi
Kaj danes predstavlja Jugoslavijo v spominu tistih, ki so v njej živeli, in koliko in kaj vedo o Jugoslaviji današnje generacije, rojene po njenem razpadu? Ti dve vprašanji sta ključni za obliko predstave, ki nastaja na osnovi Leksikona YU mitologije.  Ustvarjalci so se dela sprva lotili s političnega vidika v smislu, koliko so različne politike uspele v brisanju kolektivnega spomina in paralelnem ustvarjanju novih nacionalnih identitet. V procesu ustvarjanja so temo razširili. Ker se leksikon ukvarja tudi s fenomenom jugoslovanske popularne kulture, so si izposodili današnji način mitologizacije popularnih ljudi skozi strategijo trača. Vzpostavili so paralelno alternativno zgodovino nekaterih javnih oseb, ki skozi proces predstave spodkopava stereotipe in načine spominjanja oseb, ki so opredelile jugoslovanski kulturni prostor. Za izhodišče predstave so si izbrali kviz, ki kot oblika ne ponuja zaokroženega in konsistentnega korpusa objektivnih resnic, temveč izpostavi paralelno zgodovino, ki se pojavlja mimo uradnega zgodovinopisja.  Oblika kviza je hkrati izjemno teatrabilna in pušča dovolj prostora, da se spregovori ne zgolj o Jugoslaviji in pojmih, ki so zgradili njeno kulturno identiteto, temveč tudi o samem mediju gledališča, načinu, na katerega gledališče danes – ko je prevzelo in predelalo malodane vse medijske formate – lahko govori o svojem položaju na spremenjeni medijski sceni.

O režiserju
Oliver Frljić je gledališki režiser, rojen leta 1976 v Travniku. Po diplomi iz filozofije in religiologije na Filozofski fakulteti Družbe Jezusove v Zagrebu (2002) je zaključil študij gledališke režije na Akademiji dramske umetnosti. Za predstavo Dvojčici otroškega gledališča Dubrava je prejel tri nagrade za najboljšo režijo (od skupnosti hrvaških profesionalnih gledališč za otroke in mladino Hrvatski centar ASSISTEJ, Naj, naj, naj festivala in otroškega gledališkega festivala Pozorište zvezdarište). Poleg nagrade za najboljšo režijo na mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlatni lav mu je predstava Turbo folk Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca prinesla tudi festivalski Grand Prix. Letos je bila uvrščena na Dunajske slavnostne tedne, enega najprestižnejših evropskih gledaliških festivalov. Oliver Frljić se je na lanskem Ex Ponto festivalu predstavil z uprizoritvijo Pomladnega prebujenja Franka Wedekinda, ki so jo gledalci odlično sprejeli.

O produkciji
NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija)
Mednarodna gledališka mreža NETA je bila ustanovljena na pobudo nekdanjega ministra za kulturo Republike Makedonije, gospoda Blagoja Stefanovskega, in predstavnikov najpomembnejših mednarodnih festivalov in gledališč iz petnajstih evropskih držav. Generalni sekretar je Damir Domitrović, častni predsednik pa Branislav Mićunović, minister za kulturo, medije in šport Črne gore. Mreža danes vključuje več kot 30 festivalov in gledališč. Njeni cilji so širjenje gledališke umetnosti, izmenjava izkušenj in predstav ter neposredna popularizacija  nacionalnih posebnosti tovrstne ustvarjalnosti. NETA ima od leta 2007 sedež na Festivalu Ex Ponto v Ljubljani, letos pa bo prvič predstavila svoje dejavnosti v Ljubljani.

Festival Ex Ponto
Festival, ustanovljen leta 1993 v Ljubljani pod okriljem Kulturnega društva B – 51, je bil zastavljen kot dolgoročni projekt povezovanja umetnikov nekdanje skupne države. Z leti se je razvil v enega najodmevnejših festivalov sodobne, predvsem gledališke produkcije na prostorih vzhodne in jugovzhodne Evrope, vse pogosteje pa se spogleduje tudi z zahodnoevropskim kulturnim okoljem.

Istarsko narodno kazalište Pula
Mestni kino in kulturna institucija v Puli, ki je naziv narodno gledališče pridobila leta 1948, se nahaja v večnamenski, čeprav v prvi vrsti gledališki stavbi imenovani Politeama Ciscutti. Poleg odličnih gledaliških izvedb organizirajo različne javne nastope, razstave, opere, balete, oglede filmov in koncerte.

Crnogorsko narodno pozorište
Črnogorsko narodno gledališče je najpomembnejša kulturna ustanova v Podgorici, ki služi več namenom in ponuja obširen program. Zaradi izredno kakovostnega in edinstvenega programa je znano ne samo na kulturnem zemljevidu Podgorice in Črne gore, temveč tudi v celotni regiji in mednarodnem prostoru.

Mal dramski teatar Bitola
Novoustanovljeno gledališče Mal dramski teatar iz Bitole je rezultat velike želje po produkciji predstav s poudarkom na najpomembnejšem elementu gledališke produkcije – igri (izvedbi igralcev) in specifičnem prostoru, v katerem se igra odvija. Cilj gledališča je odkriti nove prostore, v katere bodo umeščene zanimive, močne in angažirane predstave, ki problematizirajo vprašanja sodobnega življenja.

Teatri Kombetar i Kosoves, Priština
Gledališče, ustanovljeno oktobra leta 1946, je bilo prvo profesionalno gledališče na Kosovem po drugi svetovni vojni. Do leta 1989 je število uprizoritev doseglo 400, ponovitev pa več kot deset tisoč; gostovale so na domačih odrih, odrih tedanje Jugoslavije in v tujini. Trenutno naziv Kosovsko narodno gledališče je pridobilo leta 1999 po koncu vojne na Kosovem. Razvilo se je v gledališče z močnim značajem in velikim pomenom za državo.

Asociacija Kulturanova (Novi Sad)
Kulturanova  je nevladna in neprofitna organizacija, osnovana maja 2001 v Novem Sadu. Ukvarja se s promocijo in popularizacijo duha umetnosti in kulture. Osredotoča se na razvoj urbane kulture mladih, osveščanje javnosti o pomembnih aktualnih družbenih vprašanjih in na izgradnjo kreativnega prostora za novosadsko mladino in širše. Ustanovne seje se je udeležilo več kot 200 mladih, od katerih jih veliko še danes  sodeluje pri delu organizacije.

Ogled napovednika: http://www.youtube.com/watch?v=DqFmdBs4tvw&feature=youtu.be

V predstavi sodelujejo umetniki in koproducenti iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije, Kosova in Srbije, nastala pa je v produkciji mednarodne mreže in zavoda NETA (Nova evropska teatrska akcija).

tekst: Kulturno drustvo B-51
foto: Nada Žgank in Saša Milijević
E.: b51@exponto.net
www.exponto.net
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj