International Trust Fund

Multidisciplinarni pristop k rehabilitaciji v Kolumbiji

14.12.2011
Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) je včeraj v okviru projekta »Multidisciplinarni pristop k rehabilitaciji v Kolumbiji« na konferenci v Bogoti, Kolumbiji, predstavila aktivnosti na tem projektu vsem pomembnejšim nacionalnim akterjem na področju protiminskega delovanja v državi in donatorski skupnosti. ITF je prav tako predstavil in udeležence seznanil s pismom o sodelovanju, ki so ga 2. decembra 2011 podpisali s Predsedniškim programom za protiminsko delovanje v Kolumbiji (PAICMA).
Sodelovanje ITF s Kolumbijo na področju rehabilitacije žrtev min poteka že od leta 2007. Skupaj s predsedniškim programom (PAICMA), Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom RS – Soča (URI – Soča) in Fundacijo REI je ITF med 5. in 9. decembrom 2011 v Kartageni v Kolumbiji uspešno izvedel projekt strokovnega usposabljanja »Izboljšanje rehabilitacijskih storitev za osebe z amputiranimi udi«. Usposabljanja se je udeležilo 37 rehabilitacijskih strokovnjakov iz 13 najbolj minsko onesnaženih delov Kolumbije, kjer je prav zato potreba po rehabilitacijskih strokovnjakih toliko večja in krepitev rehabilitacijskih storitev predstavlja prioriteto.

V prvi fazi projekta je ITF v Sloveniji, na URI – Soča, že izvedel projekt usposabljanja za dve tričlanski multidisciplinarni ekipi rehabilitacijskih strokovnjakov iz Kolumbije. Projekt je bil finančno podprt s strani Mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije in nevladne organizacije International Relief and Development Global Institute, podporo projektu pa je izrazil tudi predsedniški program PAICMA iz Kolumbije ter Fundacija REI.

Pomen rehabilitacijskega znanja je za Kolumbijo in njene strokovnjake velikega pomena, saj se država s posledicami min in neekplodiranih ubojnih sredstev sooča že nekaj desetletij. Poleg tega, da eksplozivna telesa predstavljajo grožnjo človeški varnosti, vplivajo tudi na širšo družbo, marginalizirajo določene skupine prebivalstva in povzročajo neenakomerno gospodarsko rast. Izboljšane prakse rehabilitacije bodo ljudem, ki so žrtve eksplozivnih teles, pripomogle k stabiliziranju življenja.

Fotografija: Žrtve min v Kolumbiji med strokovno obravnavo.

tekst in foto: Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF)
info@itf-fund.si,  www.itf-fund.si
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj