Galerija Močvara - Zagreb

Fotografska razstava: GORAN BERTOK - MRTVA NARAVA

24.12.2011
Vljudno vabljeni na odprtje razstave Gorana Bertoka.
- Sreda, 28. 12. 2011, ob 20.00
- Galerija Močvara, Trnjanski naspi BB, 10000 Zagreb.

GORAN BERTOK - MRTVA NARAVA
V serijah Obiskovalci (2004), Post Mortem (2007) in Rdeča (2009) se Goran Bertok posveča zadnjemu stadiju človeškega telesa - smrti. Bertok je skrajni naturalist, ki ga neskončno bolj kot simbolne konotacije človeškega konca (da o kakšnem moraliziranju sploh ne govorimo) zanimajo povedni detajli v svoji najčistejši prezenci.

Zdi se, da ne po naključju: Bertok nas želi karseda neposredno soočiti s smrtjo, ki se dandanes, v času, ki poveličuje večno mladost, zdravje in lepoto, zdi nekaj povsem nesprejemljivega. Bertokova gesta je zato blasfemična prav toliko, kolikor je smrt danes odmaknjena v posebne ustanove in prepuščena armadi specialistov; kontroverzna je prav toliko, kolikor na smrt gledamo kot na nekaj neprimernega, nemoralnega, celo nehigieničnega.

Na Bertokovih fotografijah so pomembni le ostanki tistega, kar je bilo nekoč človeško življenje. Bertokovo delo zaznamuje specifična dvojnost: njihova estetskost je v ostri opoziciji z upodobljeno snovjo. Prepričljivost fotografij se napaja ravno iz tega precepa - vendar njihova sugestivnost ni toliko posledica brezhibnega verizma, kot je bržkone plod zanikanja našega razuma, njegovih poskusov upirati se resničnosti podob, ki se v svoji morbidni nujnosti ponujajo na ogled.
 
Matjaž Brulc

foto: Kulturno društvo B-51
E.: b51@exponto.net
www.exponto.net
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj