International Trust Fund

ITF od Španije prejel 70.000 eur za odstranjevanje kasetnega streliva v Libanonu

26.01.2012
(Ig, 26. januar 2012) Kraljevina Španija je Mednarodni ustanovi za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) namenila 70.000 € donacije za projekte odstranjevanja kasetnega streliva v Libanonu. Na letošnjem srečanju držav podpisnic konvencije o kasetnem strelivu v Libanonu se je ITF namreč zavezal k še večji skrbi za odstranjevanje tega streliva tudi v Libanonu, kjer je ta problematika še posebej pereča.
Kraljevina Španija je redna donatorka ITF-a in je od leta 2006 za projekte razminiranja in podporne projekte namenila 1.003.926,4 milijona €. Tokrat je donacijo prvič namenila za odstranjevanje kasetnega streliva.

V Libanonu se nahaja veliko število neidentificiranih oz. neodstranjenih eksplozivnih teles. Po podatkih Združenih narodov naj bi bilo v konfliktih v letu 2006 v južni Libanon izstreljenih več kot štiri milijone kasetnega streliva, od česar je ostalo okrog 40% neaktiviranega. Vse od takrat so zaradi nevarnosti eksplozij kmetijska in urbana območja, področja šol in infrastrukture težje dostopna ali onemogočena, življenja in varnost prebivalcev pa močno ogroženi.

Ambasadorka Kraljevine Španije v Sloveniji, Nj. eksc. Anunciada Fernández de Córdova, je ob tej priložnosti povedala: »Za Kraljevino Španijo je zelo pomembno, da sodelujemo pri tovrstnih projektih, ki ljudem na ogroženih območjih omogočajo varnejše življenje. ITF je mednarodno priznana organizacija in je s svojimi številnimi aktivnostmi in referencami več kot primerna za izpeljavo tovrstnih projektov. Veselimo se sodelovanja z njimi tudi v prihodnje«.

Konvencija o kasetnem strelivu je vstopila v veljavo leta 2008 v Dublinu. Do sedaj jo je podpisalo 111 držav in se s tem zavezalo k prepovedi uporabe kasetnega streliva. 

tekst in foto: Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje
in pomoč žrtvam min (ITF)
info@itf-fund.si,
www.itf-fund.si
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj