International Trust Fund

MESEC MAREC POSVEČEN RAZMINIRANJU IN POMOČI ŽRTVAM MIN

01.03.2012
ITF, ki te dni praznuje 14 let obstoja, se pridružuje svetovni kampanji »Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min.«. Namenjena je ozaveščanju o nevarnosti min in boju za njihovo prepoved.

(Ig, 1. marec 2012) ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (do leta 2012 imenovana Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min) danes pričenja z aktivnostmi, namenjenimi ozaveščanju javnosti o nevarnosti min. Na današnji dan leta 1999 je v veljavo stopila Ottawska konvencija in leto pred tem, prav tako v mesecu marcu, je bila ustanovljena Mednarodna ustanova - fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF). Tako bo ves mesec marec tudi v Sloveniji potekala akcija »Posodi svojo nogo – Zavihaj hlačnico« , ki bo kot del globalne kampanje našo javnost seznanjala o nevarnosti protipehotnih min.

Pričetek aktivnosti sovpada z obletnico veljavnosti Ottawske konvencije, s katero so se države zavezale za prepoved uporabe, skladiščenja, proizvajanja in prodaje protipehotnih min, pobudniki pa so zanjo prejeli tudi Nobelovo nagrado za mir. Konvenciji se je skozi leta pridružilo že 159 držav članic in med prvimi je bila tudi Republika Slovenija. Mednarodna kampanja za prepoved protipehotnih min (International Campaign to Ban Landmines (ICBL)) se kljub velikemu uspehu, ki so ga z leti dosegli z Ottawsko konvencijo, še naprej trudi, da bi h konvenciji pristopilo še večje število držav.  ITF se je v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem pridružil mednarodni kampanji ICBL pod imenom »Lend Your Leg« (»Posodi svojo nogo«), ki se izvaja v 138 državah sveta hkrati. Namen kampanje, ki se je v nacionalnem okvirju zelo uspešno izvedla lansko leto v Kolumbiji, je ozaveščanje o nevarnosti min in boj za njihovo prepoved. V svetovni javnosti so se kampanji pridružili številni znani intelektualci, umetniki, politiki. Podporo kampanji so že izrekli nekateri vidni predstavniki slovenske politike, gospodarstva, umetnosti in športa, med njimi Karl Erjavec, Dejan Zavec, Arne Hodalič, Tomislav Jovanović-Tokac, Zoran Predin,  Radoslav Nesterović, Tomaž Vnuk in številni drugi.

S pomočjo akcije »Posodi svojo nogo – zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min« bodo poleg ozaveščanja skušali pomagati tudi pri zbiranju sredstev za nakup protez ponesrečenemu jadralnemu padalcu Simonu Vogrincu, ki je nedavno izgubil obe nogi, ko je ob pristanku na pobočju Jahorine v Bosni in Hercegovini stopil na mino.  Od začetka kampanje, 1. marca 2012, bo delovala spletna stran – www.posodisvojonogo.si, na kateri lahko spremljate potek kampanje. V tem času bodo potekali številni dogodki, ki bodo pripomogli k ozaveščanju Slovenije in sveta o nevarnosti protipehotnih min. Vrhunec bo akcija doživela 4. aprila, na mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min, ko bi naj vsi, ki podpirajo boj proti minam, zavihali hlačnico, in s tem izrazili simbolično podporo Simonu in vsem žrtvam, ki so zaradi min izgubili del svojega življenja ter opozorili države, ki se še niso pridružile konvenciji naj pristopijo da bi prepoved min postala globalna in univerzalna.

Direktor ITF, Dorijan Maršič je ob tem povedal: »Kljub dolgotrajnemu in dolgoletnemu trudu mine ostajajo velik faktor nevarnosti v mnogih državah. Ni naključje, da se je akcija »Zavihaj hlačnico« začela prav v Kolumbiji, kjer je nevarnost min in drugih neeksplodiranih sredstev med največjimi na svetu. Tudi v Sloveniji smo našli skupno voljo in moč, da izpeljemo ta projekt, z njim ozaveščamo javnost in hkrati tudi pomagamo Simonu, ki mu nesreča ni prizanesla. Tudi v Bosni in Hercegovini je problematika min še vedno zelo velika in pomoč tej državi  za ITF ostaja prioriteta. ITF je bil pred 14 leti konec koncev ustanovljen z osnovnim namenom pomagati Bosni in Hercegovini pri čiščenju njenega ozemlja. Ponosen sem, da je v vseh teh letih naše delo bilo prepoznano kot visoko strokovno ter da smo kot takšni prepoznani tudi v mednarodni skupnosti. Prav zato lahko naše delovanje danes obsega veliko več, kot smo si na začetku zadali.«

Svojo osnovno dejavnost razminiranja je ITF začel izvajali leta 1998. V vseh letih delovanja se je spekter aktivnosti ITF razširil na druge dejavnosti, ki komplementarno dopolnjujejo njihovo začetno poslanstvo. Uspešno izvajanje projektov v JV Evropi, Zakavkazju, Srednji Aziji, Bližnjem vzhodu e, severni Afriki in Kolumbiji je ITF zagotovilo visok ugled v mednarodni skupnosti. Skrb za človekovo varnost in zagotavljanje kakovostnega vsakdanjega življenja tistim, ki so jih konflikti najbolj prizadeli, pa ostajajo prioriteta delovanja ITF tudi v prihodnje.

tekst in foto: ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti
info@itf-fund.si,
www.itf-fund.si
www.facebook.com/FundITF
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj