International Trust Fund

Nemška podpora pri čiščenju kasetnih bomb v Libanonu

16.03.2012
ITF, ki deluje v Libanonu od sredine leta 2009, je prejel donacijo Zvezne Republike Nemčije v višini 200.000 evrov za čiščenje kasetnih bomb na jugu države.
ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (do leta 2012 imenovana Mednarodna ustanova – fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min) aktivno podpira proces čiščenja kasetnih bomb, kot tudi ostalih eksplozivnih ostankov vojn v Libanonu, že od konca leta 2009.

Libanon je močno onesanžen po desetletjih oboroženih spopadov. Večina spopadov je pustila za sabo zapuščino min, kasetnega streliva in neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) razdrobljenih po starih bojiščih v celotni državi. V juliju 2011 je libanonski center za razminiranje ocenil, da v Libanonu skupno ostaja še 133 milijonov kvadratnih metrov onesnaženega zemljišča. Od tega je 114,8 milijona kvadratnih metrov  onesnaženih z minami in neeksplodiranimi ostanki vojne (1.590 minskih polj s približno 425.000 minami) in gre za področja na severu države in v okolici glavnega mesta Bejrut. Preostalih 18,2 milijona kvadratnih metrov so področja južnega Libanona, onesnažena s kasetnimi bombami.

S tokratno donacijo bo Zvezna Republika Nemčija podprla čiščenje kasetnic na jugu države in sicer območij, ki so v skladu z nacionalno strategijo označena kot visoka prioriteta za čiščenje, saj gre za naseljena področja in obdelovalne površine. Nemčija se pridružuje skupnemu naporu večih donatorjev, saj so aktivnosti čiščenja v Libanonu s finančnimi sredstvi podprle tudi Združene države Amerike, Kraljevina Španija in Ciper. Tokratna donacija ZR Nemčije bo podvojena z donacijo Združenih držav Amerike.

Nemčija je ena od najpomembnejših in najbolj zvestih držav - donatork ITF s skupnim prispevkom preko 26,45 milijonov EUR donacij v 14 letih delovanja ITF. Donacije ZR Nemčije so do sedaj podpirale čiščenje eksplozivnih ostankov vojne v regiji JV Evrope, tokrat pa so prvič preko ITF namenile podporo čiščenju kasetnih bomb v južnem Libanonu, kar potrjuje dobro sodelovanje in delo ITF tudi izven regije JV Evrope.

Svojo osnovno dejavnost razminiranja je ITF začel izvajali leta 1998. V vseh letih delovanja se je spekter aktivnosti ITF razširil na druge dejavnosti, ki komplementarno dopolnjujejo njihovo začetno poslanstvo. Uspešno izvajanje projektov v JV Evropi, Zakavkazju, Srednji Aziji, Bližnjem vzhodu, severni Afriki in Kolumbiji je ustanovi ITF zagotovilo visok ugled v mednarodni skupnosti. Skrb za človekovo varnost in zagotavljanje kakovostnega vsakdanjega življenja tistim, ki so jih konflikti najbolj prizadeli, pa ostajajo prioriteta delovanja ITF tudi v prihodnje.

Na fotografijah: Deminerji med odstranjevanjem kasetnega streliva v Libanonu.

tekst in foto: ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti
info@itf-fund.si,
www.itf-fund.si
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj