International Trust Fund

Vabilo na javno tribuno: Ottawska konvencija v luči mednarodne razvojne pomoči

30.03.2012
Pred desetimi leti je v veljavo stopila Ottawska konvencija, s katero so se države zavezale za prepoved uporabe, skladiščenja, proizvajanja in prodaje protipehotnih min. Konvenciji se je skozi leta pridružilo že 159 držav. Kljub temu pa je v svetu še vedno več kot 5.000 žrtev teh tihih ubijalcev letno.
ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti se je v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem pridružila mednarodni kampanji pod imenom »Posodi svojo nogo«, katere namen je ozaveščanje o nevarnosti min in boj za njihovo prepoved.

Ob tej priložnosti vas vabimo na javno tribuno na temo »Ottawska konvencija v luči mednarodne razvojne pomoči«, ki bo v torek, 3. aprila 2012, ob 17.00, v predavalnici Foresterija Fakultete za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Govorci na javni tribuni bodo:
- veleposlanik Mitja Štrukelj, generalni direktor Direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije
- izr. prof. dr. Tadeja Jere Lazanski, prorektorica za mednarodno sodelovanje Univerze na Primorskem
- Dorijan Maršič, direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti.

Javna razprava »Ottawska konvencija v luči mednarodne razvojne pomoči« bo odpirala teme povezane z zagotavljanjem mednarodne pomoči v državah, ki so onesnažene z minami. V sklopu tribune bo ob začetku razprave predvajan dokumentarni film »A way to (re)integration«, ki ga je ITF ustvaril znotraj programa socio-ekonomske reintegracije žrtev min v regiji Zakavkazja. Film prikazuje življenja žrtev min, ki so s pomočjo kombiniranih finančnih in nefinančnih sredstev sebi in svoji družini lahko izboljšali življenjski standard in se dejavno vključujejo v lokalno skupnost. Film traja 35 minut.

"... Čiščenje min preprečuje, da bi mine, kot nediskriminatorno orožje, povzročale
gorje in tragedije še dolgo po končanih konfliktih, hkrati pa ustvarja nova delovna mesta, spreminja nevarna območja v obdelovalno površino in vrača družbi trajno varnost..." (Generalni sekretar Ban Ki-moon OZN ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, 4. april 2011)

Vljudno vabljeni!

tekst in foto: R.S.V.P. ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj