International Trust Fund

Na Igu potekal 28. Svetovalni odbor ITF

12.04.2012
Včeraj je na Igu potekala 28. seja Svetovalnega odbora ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF), kjer je bilo predstavljeno letno poročilo ITF za leto 2011, projekt razminiranja v Libanonu, akcija »Posodi svojo nogo – Zavihaj hlačnico«, novosti o projektih, ki se izvajajo v letu 2012 in potek akcije uničevanja skladiščenega orožja.
ITF je v letu 2011 zbral skoraj 25 milijonov ameriških dolarjev donacij. 97,8% vseh zbranih sredstev so ITF namenili javni donatorji, to so vlade, organizacija OVSE, lokalne oblasti in vladne organizacije, 2,21% od vseh donacij pa predstavljajo zasebni donatorji.

ITF pri svojem delovanju izpolnjuje tri strateške cilje – prvi je namenjen zmanjševanju humanitarnih in socio-ekonomskih nevarnosti, ki so posledica min in eksplozivnih ostankov vojn, drugi cilj zmanjšuje nevarnosti človekovi varnosti v post konfliktnih območjih od drugih ubojnih sredstev in tretji cilj, ki stremi k zmanjševanju grožnje človekovi varnosti v konfliktnih območjih.

Tudi v letu 2011 je bila večina, 70%, zbranih sredstev namenjena izvajanju prvega cilja, t.j. projektom razminiranja, od katerih je bilo največ sredstev dodeljenih razminiranju v Bosni in Hercegovini, Hrvaški in Srbiji, kjer je bilo skupaj očiščenih več kot 6,4 milijonov kvadratnih metrov ozemlja. 27% sredstev je bilo namenjenih drugemu strateškemu cilju, za projekte odstranjevanja neeksplodiranih ubojnih sredstev predvsem v Albaniji, Bolgariji in Črni Gori, ter drugim dopolnilnim aktivnostim projektov uničevanja konvencionalnega orožja.

Za izvajanje tretjega cilja pa je bilo porabljenih 3% donacij za pomoč žrtvam konfliktov, opremo in izobraževanje zdravstvenih strokovnjakov na področjih Gaze, Egipta, Libije in Zelenortskih otokov. Združene države Amerike so za projekte protiminskega delovanja tudi v letu 2011 prispevale sredstva za podvajanje donacij ITF v znesku $5.756.848,39 ameriških dolarjev. ZDA so donirale tudi sredstva za uničevanje konvencionalnega orožja v JV Evropi in projekte v Gazi in Libanonu. Z doniranimi sredstvi ZDA ostajajo največja država donatorka ITF, sledijo Norveška, Nemčija in Slovenija.

Leto 2011 je bilo za ITF prelomno tudi z vidika zunanje podobe in organiziranosti, saj so spremenili ime v ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti in pričeli z aktivnostmi za preoblikovanje v mednarodno organizacijo. S temi spremembami se bodo lažje spopadali s številnimi globalnimi izzivi na post konfliktnih območjih, ki na različne načine grozijo varnosti prebivalcev in celotne družbe.

Na fotografiji: Mitja Štrukelj, generalni direktor Direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Ministrstvo za zunanje zadeve RS – otvoritev 28.seje ITF Svetovalnega odbora

tekst in foto: ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti
info@itf-fund.si, www.itf-fund.si
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj