Kaspersky Lab

Kako se izogniti »sladkim pastem« med iskanjem svoje sorodne duše na spletu

14.02.2013
V času praznovanja valentinovega so se strokovnjaki pri Kaspersky Labu odločili, da izpostavijo nekaj nevarnosti pri iskanju ljubezenskih razmerij na spletu. Dejstvo je, da veliko prevarantov, poročenih goljufov in ostalih zakritih oseb manipulira z naravno človeško željo po partnerju. Različne virtualne »sladke pasti« niso nič neobičajnega za svetovni splet, ko se v človeku naenkrat prebudi trenutna strast, lahko uporabnik hitro ostane brez denarja ali konča z okužbo na svojem računalniku.
Priljubljene spletne strani za iskanje partnerjev, kot so match.com, badoo.com, mamba.ru in druge, se lahko le redko izognejo pozornosti goljufov. Nezaželena pošta, ki posnemajo sporočila s popularnih strani za zmenke, je zelo razširjena v skoraj vseh ključnih jezikih. S klikom na spletne povezave v takem elektronskem sporočilu uporabnik tvega možnost okužbe svojega računalnika z neke vrste zlonamernim programom, ki se običajno namesti na računalnik, namesto da bi si uporabnik lahko ogledal obljubljeno fotografijo privlačnega neznanca ali neznanke.

Laže spletne strani za zmenke ne pomenijo zgolj tveganja, povezanega s pridrževanjem ali zlonamernostmi, hkrati lahko tudi ogrozijo bogastvo nepazljivega uporabnika. Preprost način za izgubo uporabnikovih mošnjičkov je zahteva po registraciji ali potrditvi starosti prek kratkih sporočil, ki stanejo od 0,3 do 12 ameriških dolarjev. Takoj, ko je denar potrošimo, pa ne dobimo nobenega dostopa, saj ni nobene vsebine, do katere bi lahko dostopali.

Najbolj kreativna vrsta lažne pošte, ki skozi leta ni izgubila svoje popularnosti, je tako imenovana »nigerijska nezaželena pošta«. Bolj romantični avtorji teh sporočil ciljajo na potencialne žrtve, ki so registrirane na spletnih straneh za zmenke.

»Dekle«, ki domnevno piše take vrste elektronskih sporočil, navadno živi v oddaljenih, z vojno raztrganih afriških držav. Kmalu potencialni ženin ugotovi, da je njegova bodoča zaročenka dedinja milijon dolarjev vredne zapuščine in je pripravljena svoje bogastvo deliti s svojim zaročencem. Vendar mora bodoči mož za izhod svoje neveste in njenega denarja iz države plačati nekatere pravne storitve. Ti koraki zahtevajo dolgoročno korespondenco, saj bi se zelo malo ljudi strinjalo, da tolikšno vsoto plačajo s svojim srcem namesto s svojo glavo. Na prva elektronska sporočila, ki jih posreduje potencialni oškodovanec, odgovarjajo roboti. A ko goljufi ugotovijo, da se jim obeta priložnost, se takoj vključijo v korespondenco. »Obdelovanje« potencialne žrtve lahko traja zelo dolgo in na tem mestu sta še posebej pomembna individualni pristop in razumevanje psihologije.

V nasprotju z »nigerijskimi« nevestami pa »ruske« neveste potrebujejo zgolj denar, da si lahko plačajo letalsko karto in tako končno spoznajo moškega svojega življenja – seveda ta denar postane lahek plen goljufov.

Tatyana Kulikova, višja analitičarka nezaželene pošte pri Kaspersky Labu, je povedala: »Internet ponuja dovolj priložnosti za komuniciranje. Kljub temu pa ni vedno varen prostor za iskanje ljubezenskih razmerij. Opisali smo zgolj nekaj »sladkih pasti«, ki na vas prežijo na internetu. Da se boste izognili razočaranju, upoštevajte naslednja varnostna pravila: ne obiskujte neznanih spletnih strani za zmenke, zlasti tistih, ki jih oglašujejo v nezaželeni pošti, ne odpirajte elektronske pošte od neznanih pošiljateljev in ne odgovarjajte na sporočila, če menite, da so ta sumljiva.«

Več informacij o »valentinovih« pasteh: http://www.securelist.com/en/analysis/204792279/Honey_traps_on_the_Internet

tekst in foto: Pristop d.o.o.
nazaj
pridružene povezave
 
nazaj