Bonajo spletna trgovina
26Oktober 2021

Vabilo na branje v spomin Jacku Hirschmanu

26.10.2021 ob 19:00

Prostori DSP

JACK HIRSCHMAN, POSLEDNJI BEATNIK ...
Torek, 26. oktobra 2021, ob 19. uri
Prostori DSP (Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana)

SVETOVNA PESNIŠKA AKCIJA - Pesniki devetih držav in štirih kontinentov na DSP:  Miklavž Komelj, Michael Augustin (Nemčija), Moëz Majed (Tunizija), Glorjana Veber, Gerry Loose (Velika Britanija/Škotska), Gregor Podlogar, Igor Costanzo (Italija), Tone Škrjanec, Jose Muchnik (Argentina/Francija), Veronika Dintinjana, Imdad Aakash (Pakistan), Eric Piette (Belgija), Barbara Pogačnik in Sujata Bhatt (Indija/Nemčija)

Glasba: ALINA HIRTL

Ameriški pesnik Jack Hirschman, eden zadnjih predstavnikov beat generacije, pesnik tako imenovane ameriške »street poetry«, zavzet borec za socialne pravice šibkejših, gromovit recitator in eden izmed tistih avtorjev, ki so jih ljubili mnogi po vsem svetu, se je rodil leta 1933 v New Yorku. Pri 19 letih je poslal eno svojih kratkih zgodb Ernestu Hemingwayu, ki mu je odpisal: »Dečko, ne morem ti pomagati. Pišeš bolje kot sem pri svojih 19 letih pisal jaz.« Po magisteriju in doktoratu je nekaj časa delal kot univerzitetni profesor – eden izmed njegovih študentov je bil tudi legendarni pevec skupine The Doors Jim Morrison – a je zaradi nasprotovanja vojni v Vietnamu kariero zaključil. Svoje prvo delo, »A Correspondance of Americans« (Dopisovanje med Američani) je objavil leta 1960, kasneje pa je objavil več kot 100 zvezkov poezije in esejev. Med njegovimi najbolj znanimi deli so pesnitve, imenovane Arkani (The Arcanes). Čeprav je bil blizu beatnikom (še leta 2019 organiziral praznovanje ob 100 rojstnem dnevu svojega velikega prijatelja Laurencea Ferlinghettija) je ustvaril samosvoj pesniški jezik. Še leta 2020 je imel, kljub častitljivim letom, a v nenehnem pesniškem pogonu, v navezavi s svojim italijanskim založnikom in slovenskimi pesniki namen obiskati tudi Slovenijo, a je pandemija preprečila njegov obisk. 22. avgusta letos je preminil, tik preden bi moral začeti govor v okviru Svetovnega pesniškega gibanja / World Poetry Movement, v katerem je bil eden izmed njegovih najtrdnejših stebrov.

World Poetry Movement tako v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev vabi na branje, posvečeno velikemu pesniku Luči mesta v prostorih DSP (Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana).

Prisrčno vabljeni! Vljudno vas prosimo, da ob obisku dogodka upoštevate priporočila NIJZ in PCT protokol.


Nazaj