Optius e-informator
9December 2021

Matej Mihevc: @flat_gaze

09.12.2021 ob 18:00

osmo/za

Matej Mihevc: @flat_gaze
Otvoritev projekta in pogovor z avtorjem

OTVORITEV PROJEKTA: Četrtek, 9. december ob 18:00
POGOVOR | Matej Mihevc & Maks Valenčič: Torek, 14. december | 18:00
RAZSTAVA | Na ogled od 9. do 15. decembra:
Pon.-pet. | 16:00-19:00
Sob.-ned. | 12:00-16:00

KJE: osmo/za (Slovenska 54, 8. nadstropje)

Novomedijski umetnik mlajše generacije Matej Mihevc s projektom raziskuje specifike trenutnega stanja kulturne produkcije po postinternetu. @flat_gaze odpira vprašanja objektnosti in pomena, inovacije in avtorstva ter produkcijskih in diseminacijskih procesov v umetnosti in širši kulturni sferi, ki pospešeno mutirajo ob napredovanju razvoja nevronskih mrež in širitvi dostopnosti tehnologij umetne inteligence.

Projekt obsega Instagram profil (@flat_gaze), ki sledi na digitalno, postinternetno in sodobno umetnost vezanim profilom posameznikov, umetnostnih galerij in blogov. Objave profilov – fotodokumentacije razstav, digitalni objekti in podobno –  so avtomatizirano zbirane in služijo kot podatkovna baza za učenje nevronske mreže. Sledilci profila @flat_gaze med scrollanjem po Instagramu dnevno naletijo na algoritmično generirane podobe, ki kulturne vzorce, trende in tokove plastično povzemajo v obrise objektov, prostore in vzdušja. Ti tako predstavljajo človeku viden fragment sicer tujega in nedoumljivega algoritmičnega “pogleda” na kulturno polje.

Matej Mihevc (1995) je podiplomski študent smeri Video in novi mediji na ALUO. V svojem delu se na različne načine ukvarja z vplivom novih tehnologij na kulturno produkcijo. Oktobra 2020 je na Mednarodnem festivalu računalniške umetnosti (MFRU) v Mariboru prejel glavno študentsko nagrado za svoje delo Latent space walk, pred kratkim pa je skupaj s Farah Saro Kurnik v Galeriji Media Nox predstavil projekt Kambrijski vmesniki. V oddaji Modem na Radiu Študent že 5 let raziskuje internetno glasbeno podtalje.


Nazaj