Kabi home office
14Oktober 2019

10 LET IGRIVE ARHITEKTURE

14.10.2019 ob 18:00

Galerija Kresija

PRIJAZNO VAS VABIMO NA ODPRTJE RAZSTAVE 10 LET IGRIVE ARHITEKTURE. Odprtje bo v ponedeljek, 14. oktobra 2019, ob 18. uri, v Galeriji Kresija (Stritarjeva ulica 6, Ljubljana). Razstava bo na ogled do 6. novembra 2019.

10 LET IGRIVE ARHITEKTURE je pregledna razstava izobraževalnega programa o arhitekturi, prostoru in oblikovanju. Program Igriva arhitektura s sodobnimi metodami učenja z izkušnjo podpira razvoj kritičnega in kreativnega mišljenja ter ponuja kakovostne in zanimive postopke za razumevanje arhitekture, prostora in oblikovanja v formalnih in neformalnih izobraževalnih okoljih. Prilagojen je različnim starostnim skupinam kot tudi otrokom s posebnimi potrebami.

V okviru programa potekajo številne dejavnosti doma in v tujini, delavnice za otroke v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, izobraževanja za učitelje, vsakoletni natečaji ob mednarodnem dnevu habitata, priprave didaktičnih materialov in priročnikov. Delavnice potekajo v muzejih, galerijah in knjižnicah, tehniški dnevi pa po vrtcih, osnovnih in srednjih šolah po celotni Sloveniji.

SPREMLJEVALNI PROGRAM RAZSTAVE

GEODETSKA KUPOLA
Sobota, 19. oktober 2019, ob 10. uri
Delavnico bo vodil arhitekt Matej Fornazarič.
Lokacija: Galerija Kresija, Stritarjeva ulica 6
Kako lahko povežemo matematiko in arhitekturo? To je pred desetletji uspelo arhitektu, vizionarju in izumitelju Buckminstru Fullerju, ko je iz trikotnih elementov sestavil kupolo, trdno strukturo, s katero lahko oblikujemo zanimive prostore. Na delavnici bomo iz trikotnih elementov, ki jih bomo prilagodili izbrani funkciji (morda bo to rastlinjak, hiša na oddaljenem planetu ali kakšna druga zanimiva stavba), sestavili kupolo, če nas bo veliko, tudi dve. Če bo lepo vreme, jo bomo postavili pred galerijo in jo predstavili mimoidočim.

PIONIRJI SLOVENSKE ARHITEKTURE
Sobota, 26. oktober 2019, ob 10. uri
Sprehod po mestnem središču pod vodstvom ekipe Centra arhitekture Slovenije; izhodišče: Galerija Kresija
Arhitekti Maks Fabiani (1865–1962), Jože Plečnik (1872–1957) in Ivan Vurnik (1884–1971) so bili pionirji slovenske arhitekture. Njihova dela srečujemo tudi v samem središču Ljubljane, zato se bomo odpravili na ogled nekaterih njihovih del, najprej do Plečnikovega Tromostovja in naprej do Prešernovega spomenika, katerega umestitev in podstavek sta delo Maksa Fabianija. Na Miklošičevi cesti si bomo ogledali eno najznamenitejših ljubljanskih stavb, nekdanjo Zadružno gospodarsko banko, ki sta jo zasnovala arhitekt Vurnik in njegova žena slikarka Helena Kottler Vurnik. V neposredni bližini je Miklošičev park, delo arhitekta Fabianija, dve njegovi vili sta ob Miklošičevi cesti. Zavili bomo še na Slovensko cesto do Hribarjeve hiše in nazaj mimo Miklošičevega parka do Zmajskega mostu na Plečnikove Tržnice. Sprehod bomo zaključili pred Galerijo Kresija.

DELAVNICE V GALERIJI KRESIJA
Sobota, 2. november 2019, ob 10. uri
Delavnice bo vodila ekipa Centra arhitekture Slovenije.
Lokacija: Galerija Kresija, Stritarjeva ulica 6
V času razstave 10 let Igrive arhitekture bodo v Galeriji Kresija na voljo materiali za različne delavnice, ki smo jih v preteklih letih izvajali v programu Igriva arhitektura. Po kratki predstavitvi našega programa bomo skozi delavnice spoznavali arhitekturne principe, sestavljali različne elemente in gradili pomanjšane konstrukcije. Spoznali boste delavnico Leonardov most, Edvard Ravnikar, Stolpnice, ob lepem vremenu pa bomo pred Galerijo Kresija gradili z velikimi vžigalicami.

Več informacij

Pridružite se nam, praznujte z nami! Naj nas prostor navdihuje!


Nazaj