8Oktober 2018

FIGHT BRIGHT

08.10.2018 ob 19:30

CANKARJEV DOM

FIGHT BRIGHT - Plesna predstava skupine Milan Tomášik & Co
Cankarjev dom - Ponedeljek, 8. 10. ob 19.30 → PREMIERA
Plestni teater Ljubljana - Torek, 9. in sreda 10. 10. ob 20.00  → PONOVITVI

Milan Tomášik s predstavo Fight Bright zaokrožuje koreografsko trilogijo skupinskih predstav (2014–18). V njej nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal v dveh predhodnih skupinskih predstavah: Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015). Zanimanje za raziskovanje ritma, ki nastaja kot posledica napetosti mišic plesalčevega telesa, povezuje z izbranimi fizičnimi in psihološkimi vsebinami ter njim pripadajočimi odtenki barv in čustev. Prek natančno določenih stopenj mišične napetosti predstava razkriva gibalne interpretacije fizičnih ekstenzij v pojmovanju medsebojnosti, ki v zmanipuliranem svetu »lažnih novic« dnevno izginjajo. Harmonija znotraj kaosa se zdi nemogoča, pa vendar tako iskana, zaželena in bivalno pogojena. Fizični princip preiskovanja giba[nja] in odnosov, ki pri tem vznikajo, koreograf povezuje z vidiki procesnega mišljenja ameriškega psihologa Arnolda Mindella.

Predstava Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo in prepoznavanje; ostrino uporablja za obrambo, nikoli za napad; tveganje za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki vodi k izhodišču spopadov ter pri tem išče sočutje in krepi dialog. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko (pre)izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

V koreografskem opusu Milana Tomášika ima središčno vlogo glasba. Pri Fight Bright je nastajala sočasno s koreografijo in zato iz nje na določnih mestih tudi izhaja. Je avtorsko delo francoskega skladatelja Simona Thierréeja, ki je kot skladatelj in glasbenik vrsto let sodeloval s Tomášikom pri soustvarjanju predstav mednarodno uspešnega kolektiva Les SlovaKs.

Zamisel in koreografija: Milan Tomášik
Asistentka koreografa: Špela Vodeb
Ustvarjalci in izvajalci: Diego Alvarez Sanóu, Alessandro Sollima, Tina Valentan, Špela Vodeb in Milan Tomášik
Avtorska glasba: Simon Thierrée
Oblikovanje svetlobe: Janko Čief in Aljaž Zaletel
Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl
Produkcija: KUD Cortesia
Produkcijski menedžerji: Nina Fajdiga, Milan Tomášik in Katarína Zjavková
Fotografija in video: Stanislav Dobák
Koprodukcija: Cankarjev dom Ljubljana, Plesni teater Ljubljana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SLO), Mediteranski plesni center Svetvinčenat (HR), Stanica Žilina-Záriečie (SK) in Scenario Pubblico – Centro nazionale di produzione della danza (IT)
Projekt so sofinancirali: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Slovaška fundacija za umetnost in Alpeks
Zahvala: Charlie Brittain, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Več informacij


Nazaj