Bonajo spletna trgovina
19Junij 2019

Andrej Jemec: VSE, KAR JE ... Slike 2018–2019

19.06.2019 ob 19:00

AS Galerija

Napoved razstave v AS Galeriji
Andrej Jemec: VSE, KAR JE ... Slike 2018–2019
Odprtje razstave v sredo, 19. junija 2019, ob 19.00 v AS Galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani.
Razstava bo na ogled do 19. septembra 2019.

Razstava akademskega slikarja Andreja Jemca z naslovom VSE, KAR JE … Slike 2018–2019 predstavlja najnovejša dela, ki so nastala od leta 2018 do danes. Slike se vsebinsko nanašajo na segmente celotnega kroga Jemčevega dozdajšnjega slikarstva, razstavljenih pa je – zaradi omejenega števila – le nekaj.

Gre za enega najpomembnejših likovnih ustvarjalcev sodobnega časa v našem prostoru. Andrej Jemec je po duši liričen človek, vendar hkrati tudi zelo družbeno angažiran umetnik. Njegove zgodbe so prikaz zdajšnjega časa in prostora, v katerem živimo. O tem nam govorijo tudi naslovi del, ki gledalca aktivno usmerjajo k razmisleku o sodobnih družbenih vprašanjih (Oblaki dima – Evropi gori pod nogami, Moja domovina – kako naslikati vse, kar je …, Sledi nasilja je zabrisal čas …). Vsaka slika nagovarja gledalca in mu omogoči neki širši pogled na stvari, da ji prisluhne, vstopi vanjo, da začuti, kaj mu želi povedati, sporočiti, čeprav gre za slikarjeva notranja, intimna doživetja. Niko Grafenauer ga je lepo opisal kot »slikarja modernistične smeri in večnega iskalca samega sebe oziroma sebe znotraj sveta«.

Jemčev likovni jezik je minimalističen. Zavezan je k abstrakciji. Metafore, simboli, likovni znaki, linije, vijuge, loki so Jemčevi slikovni svetovi in imajo velik pomen v umetnikovi likovni govorici ter so ključni elementi v njegovih delih. Zgodbo gradi na osnovnih geometrijskih likih (krog, trikotnik in kvadrat) in primarnih barvah (rdeča, rumena, modra) kot mavrični skali.

V slikarstvu ga zanima predvsem vprašanje svetlobe, ki je v največjem nasprotju s temo in ki ima v njegovem jeziku simbolov velik, skoraj univerzalen pomen. Simbolika je na splošno pomemben element v njegovem slikarstvu. Za Jemca bi lahko rekli, da je slikar svetlobe in luči. Svetloba mu pomeni svobodo. Bela barva je nič, iz katerega se lahko razvije vse. Je absolutna, pomeni odsotnost in hkrati vrhunec barv. V jeziku simbolov bela barva pomeni tišino, mir. V življenju se spoprijemamo z najrazličnejšimi znaki, znamenji in s simboli, ki jih vsi razumemo, ne glede na kulturne in jezikovne razlike. Po Erichu Frommu je prav jezik simbolov tisti tuji jezik, ki nas pripelje v stik z najpomembnejšimi viri modrosti in ki bi se ga moral vsakdo naučiti.

Andrej Jemec je tudi umetnik geste in mojster barv. Na razstavi med slikarjevimi najznačilnejšimi barvami najbolj izstopajo osnovne barve, kot so: rdeča, rumena, modra, sledijo jim še: zelena, rožnata, črna, bela. Barve so včasih nanešene sunkovito, včasih bolj umirjeno. Jemčev svet ni svet podob in opisov, ampak svet občutij, emocij, ki so znotraj njega in ki jih deli s svetom. Njegova umetnost nosi jasno sporočilo, ki kljub vsem tegobam tega sveta človeku prinaša neko upanje na svetlejšo prihodnost.


Nazaj