Kabi CRM
27Marec 2009

Arhitekturna konferenca Naslednji korak: projekt arhitektura

27.03.2009

Arhitekturni muzej Ljubljana

Šest vrhunskih tujih in domačih strokovnjakov s področja arhitekture in filozofije smo povabili, da v svojih predavanjih opredelijo pomen tega vprašanja za ta trenutek, oziroma, da skušajo zarisati odgovor na to vprašanje: prof. Kenneth Frampton (Velika Britanija), prof. dr. Luis Fernádez-Galiano (Španija), prof. dr. Rado Riha (Slovenija), dr. Pier Vittorio Aureli (Italija), doc. dr. Petra Čeferin (Slovenija) in dr. William S. Saunders (ZDA).

Arhitekturna konferenca NASLEDNJI KORAK: PROJEKT ARHITEKTURA
Četrtek, 7. maj 2009, 10.00-19.00
Cankarjev dom, Ljubljana, Klub CD

Pier Vittorio Aureli, Več in več o manj in manj: k nefigurativnemu arhitekturnemu jeziku
Dr. Pier Vittorio Aureli je arhitekt; arhitekturo poučuje na inštitutu Berlage v Rotterdamu in deluje tudi kot gostujoči profesor na Architectural Association v Londonu. Skupaj z Martinom Tattaro je soustanovitelj DOGME, arhitekturnega kolektiva, ki se ukvarja z arhitekturnimi in urbanističnimi projekti ter študijami mesta. Leta 2006 je kolektiv dobil nagrado Jakova Černikova za najboljšo vzpostavljajočo se arhitekturno prakso. Aureli se v svojem teoretskem delu ukvarja z odnosom med arhitekturno formo, politično teorijo in zgodovino urbanega. Je avtor knjige The Project of Autonomy: Politics and Architecture within and against Capitalism (2008), trenutno pa se ukvarja z naslednjo knjigo, študijo arhitekturne forme od Bramanteja do Koolhaasa z naslovom The Possibility of an Absolute Architecture.

Petra Čeferin, Projekt arhitektura
Doc. dr. Petra Čeferin je arhitektka, direktorica Zavoda ARK – Inštituta za arhitekturo in kulturo, trenutno pa tudi gostujoča profesorica na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Je avtorica knjige Constructing a Legend: The International Exhibitions of Finnish Architecture 1957–1967 (2003), sourednica knjige in serije predavanj (skupaj s Cvetko Požar) Arhitekturni epicentri: invencije arhitekture, intervencije v realnost (2008) ter avtorica številnih kritičnih esejev in člankov o moderni in sodobni arhitekturi. Je dobitnica nagrade Bruna Zevija za zgodovinsko-kritični esej (2008). Trenutno se ukvarja z naslednjo knjigo, ki obravnava vprašanje možnosti arhitekture kot kreativne prakse v času globalnega kapitalizma.

Luis Fernández-Galiano
Prof. dr. Luis Fernández-Galiano je arhitekt, profesor na šoli za arhitekturo Tehnične univerze v Madridu in urednik revije AV/Arquitectura Viva. Je član Kraljeve akademije doktorjev znanosti. Deloval je tudi kot Cullinan profesor na univerzi Rice, Franke Fellow na univerzi Yale, gostujoči raziskovalec v Getty Centru v Los Angelesu ter gostujoči kritik na univerzah Princeton, Harvard in na inštitutu Berlage. Bil je tudi predsednik žirije na 9. arhitekturnem bienalu v Benetkah in na XV. arhitekturnem bienalu v Čilu član žirije za nagrado Mies van der Rohe European Award, kurator razstav El espacio privado v Madridu in Extreme Eurasia v Tokiu. Je tudi avtor knjig La Quimera Moderna (1989), Fire and Memory (Mit Press, 1991), Spain Builds (z MoMO, 2005) in Atlas, Global Architecture circa 2000 (2007).

Kenneth Frampton, Arhitektura v dobi globalizacije
Prof. Kenneth Frampton je arhitekt, kritik sodobne in moderne arhitekture ter profesor teorije in zgodovine arhitekture na univerzi Columbia v New Yorku. Je avtor številnih kritičnih člankov, esejev in knjig, med drugim: Modern Architecture: A Critical History (1980; razširjene izdaje 1985, 1992 in 2007); Studies in Tectonic Culture: The Poetics of Construction in Nineteenth and Twentieth century Architecture (1995, 1996), World Architecture 1900–2000: A Critical Mosaic (2002), Labour, Work and Architecture: Collected Essays on Architecture and Design (2002) in The Evolution of 20th Century Architecture: A Synoptic Account (2007).

Rado Riha, Arhitektura in filozofija danes
Prof. dr. Rado Riha je filozof, znanstveni svetnik na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in profesor v okviru podiplomskega študijskega programa Univerze v Novi Gorici in ZRC SAZU. Njegova raziskovalna področja so etika, epistemologija, sodobna francoska filozofija, psihoanaliza J. Lacana in filozofija I. Kanta. Je avtor številnih objav doma in v tujini, med drugim: "Seeing the revolution, seeing the subject", Parallax (2003); "Politics as the real of philosophy", v: Laclau: a critical reader (2004); "Kommunismus als Gemeinschaft 'für alle'", v: Indeterminate! Kommunismus: Texte zu Ökonomie, Politik und Kultur (2005) (skupaj z J. Šumič - Riha).

William S. Saunders, Vse je podvrženo kompromisu, in vendar nastaja veliko dobrega
Dr. William S. Saunders je ustanovni urednik revije Harvard Design Magazine, ki jo izdaja harvardska fakulteta za arhitekturo (Harvard University Graduate School of Design). Je avtor knjige Modern Architecture: Photographs by Ezra Stoller in urednik številnih knjig, med drugim Urban Design (z Alexom Kriegerjem); Nature, Landscape, and Building for Sustainability (2008); The New Architectural Pragmatism (2007); Judging Architectural Value (2007); Urban Planning Today (2006); Sprawl and Suburbia (2005); in Commodification and Spectacle in Architecture (2005), pa tudi avtor številnih člankov o besedilih Rema Koolhaasa, ocenjevanju arhitekture, besedilih Christopherja Alexandra ter poeziji petdesetih in šestdesetih let.

PRIJAVE IN REZERVACIJE
Udeležba na konferenci je brezplačna, a je možna samo s predhodno prijavo, ki je dostopna tukaj (ali na www.aml.si). Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest. Izpolnjene prijavnice zato čim prej pošljite po elektronski pošti na infobio(at)aml.si ali po faksu 01 540 03 44. Za dodatne informacije se obrnite na Arhitekturni muzej Ljubljana, infobio(at)aml.si ali 01 540 03 46/48.
Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.