Bonajo spletna trgovina
22Januar 2020

»Bližnji vzhod in svet«

22.01.2020 ob 16:00

Grand Hotel Union Business, dvorana »Orhideja«

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) vas v okviru cikla »Bližnji vzhod in svet« vljudno vabi na okroglo mizo z naslovom Aktualna dogajanja na Bližnjem vzhodu – kako naprej?

Bližnji vzhod je ponovno v središču pozornosti, posebej po atentatu na iranskega generala Qassema Soleimania, poveljnika Iranske republikanske garde, v Bagdadu. K zaostritvi razmer je prispeval iranski odziv na atentat in sicer raketiranje ameriških oporišč v Iraku. Ali bo prišlo do vojne med ZDA in Iranom, ki se napoveduje že od leta 1979? Kako aktualna dogajanja na Bližnjem vzhodu vplivajo na dogajanja v svetu, na rivalske regionalne sile, predvsem na Kraljevino Saudsko Arabijo in Islamsko Republiko Iran ter Izrael? Omenjeni dogodki bodo poglobili nesoglasja in nezaupanje med ključnimi akterji na Bližnjem vzhodu. Ali lahko v takšnem kontekstu velesile poiščejo rešitev za številne vojne v tej nemirni regiji? Kako bo vse to vplivalo na jesenske ameriške predsedniške volitve? Kako naprej?

O teh pomembnih vprašanjih bodo spregovorili:
- dr. Jožef Kunič, nekdanji slovenski veleposlanik v Iranu in Franciji, častni predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose (SDMO),
- Boštjan Perne, nekdanji direktor Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo Republike Slovenije,
- Vladimir Kolmanič, nekdanji slovenski veleposlanik v Grčiji in Cipru, namestnik slovenskega veleposlanika v ZDA in nekdanji Vodja sektorja za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe na Ministrstvu za zunanje zadeve RS.

Dogodek bo potekal v sredo, 22. januarja 2020, ob 16.00 uri, Grand Hotel Union Business, dvorana »Orhideja«, Miklošičeva 3, Ljubljana. Okroglo  mizo, ki bo potekala v slovenskem  jeziku, bo vodil doc. dr. Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Prosimo vas, da svoje sedeže v dvorani zasedete najkasneje do 15.55. Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar vas prosimo, da svojo prisotnost obvezno potrdite na telefonsko številko (01) 430 15 33 oz. na elektronski naslov.

Vabljeni!

Foto: PLÜCOM / The Economist


Nazaj