Kabi CRM
23Januar 2019

Boris Gaberščik: Sadovi dolge izkušnje

23.01.2019 ob 19:00

Bežigrajska galerija 1

Boris Gaberščik
Sadovi dolge izkušnje - Fotografije 2018
23. 1. – 28. 2. 2019

Vljudno vabljeni na odprtje razstave, ki bo v sredo, 23. januarja 2019, ob 19. uri v Bežigrajski galeriji 1 na Dunajski 31 v Ljubljani.

Predstavitev najnovejših del fotografa, ki je zavezan tradiciji fotografije. Vsakdanji predmetni svet in neživo naravo obravnava v popolnoma analogni črno-beli fotografiji v, ob tem pa je v ustvarjalnem pogledu njegov pristop izrazito brezčasen. Razstava z naslovom Sadovi dolgoletne izkušnje predstavlja 25 fotografij v srebrno-želatinasti tehniki, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 prav za tokratno predstavitev v Bežigrajski galeriji 1.

Neskončno bivanje stvari in predmetov
Boris Gaberščik nas v svojih fotografijah vedno znova sooča s predmeti, ki so plod njegovega načrtnega zbirateljstva. V ateljeju v svoji zbirki hrani predmete, ki jih je našel na potovanjih, v bližnji ali daljni okolici. Predmeti iz vsakdanjega življenja ljudi postanejo v njegovih umetninah edini akterji, velikokrat postavljeni tako, da se zdi, kot da se nahajajo v skrajni situaciji ravnotežja. Njihova prvobitnost ima izrazito uporaben namen. Z njimi tvori in ustvarja kompozicije.

Posebnost serije kompozicij, ki je razstavljena v Bežigrajski galeriji 1, so predmeti v poltemi, v nedoločljivem prostoru, usmerjeni z natančno določljivo svetlobo, ki prehaja navadno z desne strani. V nekaterih fotografijah se v kompoziciji naključno ali nenaključno pojavi tudi videz človeške figure. Kljub njihovim največkrat jasno razvidnim namembnostim pridobijo v avtorjevih fotografijah poduhovljen, eteričen videz. Tudi v predmetih, katerih uporabnosti ne prepoznamo, se zrcali njihov skrivnostni pomen.

Če ne bi vedeli, da je Boris Gaberščik ustvaril fotografije izključno za tokratno razstavo, bi jim lahko pripisali tudi nedoločljiv čas nastanka. Njegove fotografije so brezčasne in vedno znova inovativno ustvarjene v črno-beli analogni tehniki. Mrtva narava v njegovih fotografijah ponazarja samo življenje. —  Miloš Bašin ©

● Ob razstavi je izšel katalog na 36. straneh z 18. reprodukcijami, besedili Miloša Bašina in Borisa Gaberščika.
● Dogodek ob razstavi: vodstvo po razstavi
Petek, 8. februar 2019, ob 10:00, Bopris Gaberščik in Miloš Bašin

Več informacij


Nazaj