12September 2019

ČLOVEŠKA RIBICA IN ŽIVLJENJE V PODZEMNEM SVETU

12.09.2019 ob 17:00

Dvorana Slovenske matice v Ljubljani

Slovenska matica in Založba Hart vabita na predstavitev priročnika dr. Barbare Bajd z naslovom ČLOVEŠKA RIBICA IN ŽIVLJENJE V PODZEMNEM SVETU, ki bo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 17. uri v  dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8/I, Ljubljana).

V zbirki Utripi sveta je pri založbi Hart izšla nova knjiga z naslovom ČLOVEŠKA RIBICA IN ŽIVLJENJE V PODZEMNEM SVETU članice Slovenske matice prof. dr. Barbare Bajd. Strokovni recenzent je prof. dr. Boris Bulog.

Človeška ribica ali močeril je edina prava jamska dvoživka v Evropi in je največji vretenčar, ki živi v naših podzemnih vodah, občasno pa v kraških izvirih. Vendar je v Sloveniji znanih največ njenih najdišč, zato jo imamo Slovenci za simbol slovenskega krasa in je izjemno pomemben del slovenske naravne dediščine. V knjigi je opisana zgradba človeške ribice in njene prilagoditve na vodno jamsko okolje, njena razširjenost in evolucijski razvoj ter zgodovina raziskovanja te zanimive podzemne živali. Več o zanimivostih npr. razvoju jajčec v Postojnski jami, ter razlikah med belo in črno človeško ribico, pa tudi o drugih jamskih živalih (v Sloveniji jih živi 400-450 različnih vrst) in njihovih prilagoditvah na življenje v kraškem podzemlju, bo predstavljeno na predavanju prof. dr. Barbare Bajd.

Knjiga je namenjena tudi za Proteusovo tekmovanje iz biologije v 8. in 9. razredu osnovne šole, zato na predstavitev vabimo vse mlade nadobudne biologinje in biologe ter njihove mentorje.

Več informacij


Nazaj