16Marec 2018

Delavnica iz elektronske mikroskopije v likovni umetnosti

16.03.2018 ob 14:00

Univerza v Novi Gorici

Petek, 16.03.2018, ob 14.00
Delavnica iz elektronske mikroskopije v likovni umetnosti z raziskovalcem materialov dr. Mattio Fanettijem in umetnikoma Narviko Bovcon in Alešem Vaupotičem.
Center za mikroskopijo in spektroskopijo v Raziskovalnem središču Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini

Vabljeni na delavnico iz elektronske mikroskopije v likovni umetnosti na temo Tehno-slike v likovni umetnosti z raziskovalcem materialov dr. Mattio Fanettijem in umetnikoma Narviko Bovcon in Alešem Vaupotičem bo potekala v Centru za mikroskopijo in spektroskopijo v Raziskovalnem središču Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini (Vipavska 11c). Delavnica je del instalacije Narvike Bovcon in Aleša Vaupotiča na razstavi Futurologija – Kaj lahko umetnost jutri naredi za vas? in prevprašuje odnos med umetniškim in znanstvenim raziskovanjem.

Grafika z naslovom Bakrov klorid, ki je na ogled v Mestni galeriji Nova Gorica, je nastala kot umetniško soočenje s svetom na skalah, ki so na meji vidnega, tudi manjše kot je valovna dolžina svetlobe. Gre za umeten material, površino, ki jo je v svojih raziskavah razvil raziskovalec s področja znanosti o materialih, umetnika pa sta kot od strani pogledala v kozmos mikro in nanometrov. Z likovnega vidika se razkrijejo pravilnosti, urejenosti, ki pa sledijo množici malih variacij, kot v naravi, ko se rast v konkretnih pogojih ves čas spreminja, ne da bi se izgubile temeljne prepoznavne oblike. Ali je ta vizualna materija vizualno zanimiva, ali je lepa? Jo je treba gledati, ali je dovolj, da jo uporabljamo npr. v samočistilnih premazih oken in fasad? Ali je sploh vidna saj ni vidna v mediju svetlobe? To so vprašanja, ki jih bomo zastavili in pokazali v konkretnem okolju, opazovanja vzorcev z dvema elektronskima mikroskopoma: vrstičnim in presevnim elektronskim mikroskopom, pri katerem so vidne celo razpostavitve atomov v kristalnih mrežah. Raziskovalec materialov dr. Mattia Fanetti z Univerze v Novi Gorici bo udeležencem predstavil delovanje mikroskopov, umetnika Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič bosta predstavila umetniško raziskovanje sveta na nanorazsežnostih ob svojih grafikah in videih, vsi skupaj pa bomo pogledali postopek izvedbe t.i. „meritev“, ko s pomočjo snopa elektronov nastane tehno-slika predmeta pod elektronskim mikroskopom.

Vabljeni v Središče za mikroskopijo in spektroskopijo Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Zainteresiranim predlagamo, da se zaradi omejenega števila mest prijavijo na elektronski naslov Mestne galerije Nova Gorica ali na naslov Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Več informacij


Nazaj