Bonajo spletna trgovina
24Februar 2020

Domen Ograjenšek: Pop Affect - estetika in politika visokih tonov

24.02.2020 ob 19:00

Nova pošta

Domen Ograjenšek

Domen Ograjenšek

Domen Ograjenšek: Pop Affect — estetika in politika visokih tonov
Nova pošta, ponedeljek, 24. februar, ob 19.00

Predavanje se loteva afektivne podlage popularne kulture ob prelomu tisočletja ter njenih implicitnih političnih dimenzij. Odpira vprašanja pop zvočnosti kot avtonomnega fenomena, njenega afektivnega dinamizma (od melanholije modernizma do ekstaze postsodobnosti in nazaj), ter procesa figuracije, ki zvočne krajine polni s figurami eklektičnega razosebljanja.

“Če se narativni premik v tedanjih glasbenih izidih „popprincese“ Britney Spears še na videz kaže kot premik od popolne predanosti kultu popkonzuma (npr. „I'm A Slave 4 U“, predstavljen javnosti na MTV Video Music Awards pet dni pred terorističnim napadom) k uporu družbi nadzora, vseprežemajoči oblasti glasbene industrije in medijskega očesa (npr. „Overprotected“, izdan tri mesece po napadu) – se pravi kot premik, ki je na videz tudi bolj na strani „opozicionalne kulture“ kot pa na strani poppatriotizma (značilnega za post „9/11“ popkulturno krajino) –, se s tranzicijskim „Can’t Get You Out of My Head“, ki neposredno spaja sladek užitek sveže zatreskanosti z nevzdržnostjo agoničnega vdora v notranjost teen-pop-subjektivitete, izkaže za uveljavljen izraz te iste popzasvojljivosti in predanosti, ki v svetu pred „9/11“ služi kot notranji ustroj ameriške popkulture.”

Domen Ograjenšek je pisec, likovni kritik, raziskovalec, kustos in doktorski študent na dunajski Akademiji za likovno umetnost.

Vstop prost. Vabljeni tudi na neformalno druženje po predavanju.

Foto: Lenka Glisníková


Nazaj