Eurogarden
17Januar 2021

Drama od doma: V agoniji Miroslava Krleže

17.01.2021 ob 20:00

YouTube kanal M Soseska

Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve V agoniji Miroslava Krleže v režiji Mileta Koruna (17. januarja, ob 20.00).

Jesensko-zimski cikel Drame od doma bo tretjo januarsko nedeljo zaokrožila spletna premiera arhivskega posnetka uprizoritve drame V agoniji Miroslava Krleže v režiji Mileta Koruna. Premiera je bila decembra 1998 na velikem odru ljubljanske Drame, uprizoritev pa se je s številnimi ponovitvami ter odličnimi odzivi občinstva in kritikov zapisala v zgodovino kot ena velikih Korunovih gledaliških mojstrovin. Ekskluzivno predvajanje omogoča Drama v sodelovanju z Mercatorjem, ki je sponzor gledališke sezone 2020/21 in cikla Drama od doma. Predvajanje predstave bo v nedeljo, 17. januarja, ob 20.00 na YouTube kanalu M Soseska. Posnetek bo na voljo samo ob navedenem času.

Krleževo dramo v dveh dejanjih je prevedel Andrej Inkret, dramaturginja je bila Darja Dominkuš, scenografinja in kostumografinja Janja Korun ter lektor Jože Faganel. V uprizoritvi so igrali Ivo Ban, Silva Čušin, Igor Samobor, Štefka Drolc (v alternaciji z Marijano Brecelj), Marjan Hlastec in Neža Simčič. SNG Drama Ljubljana je s predstavo leta 1999 gostovala na Borštnikovem srečanju v Mariboru in v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.

V agoniji (v izvirniku U agoniji), drugo dramo iz cikla o Glembajevih – Gospoda Glembajevi (1913), V agoniji (1922), Leda (1925) – je eden od največjih hrvaških književnikov 20. stoletja Miroslav Krleža (1893–1981) napisal leta 1928. Zagreb, kjer se je Krleža rodil in preživel skoraj vse življenje, je bil večkrat tema njegovega literarnega ustvarjanja. Vsa dela iz cikla o Glembajevih spremljajo posamezne in kolektivne usode bogate zagrebške meščanske, patricijske družine v obdobju 180 let. »Prav neverjetno je, kako uspe njenemu avtorju v zaprtem prostoru modnega salona zajeti kataklizmo nekega sveta in časa,« v gledališkem listu izpostavi dramaturginja uprizoritve Darja Dominkuš. V agoniji se nekega zgodnjejesenskega dneva in noči izrišejo usodni dogodki pripadnikov nekoč privilegirane kaste padlega cesarstva. Življenje si najprej vzame zaradi kvartopirstva zadolženi baron Lenbach (Ivo Ban), nato pa še njegova žena, baronica Laura (Silva Čušin). Baronica, osrednji lik Krleževe drame, živi v sofisticiranem ljubezenskem trikotniku z dvema moškima protagonistoma: z baronom Lenbachom in advokatom, dr. Križovcem (Igor Samobor), ki ga iskreno ljubi.

»Junakinja drame V agoniji Laura Lenbachova, gotovo psihološko najgloblja, najbolj človeška in najbolj tragična oseba v vsej Krleževi dramatiki, je razpeta med propadlim, alkoholiziranim in obupanim človekom, s katerim je ne veže nič, razen z družbenimi konvencijami sankcionirana zakonska zveza (te pa ne more prekiniti vse do Lenbachovega samomora), in globoko in predano ljubeznijo do doktorja Križovca, dokler se ji ta njen ''ideal'' postopno in neusmiljeno ne razkrije v vsej svoji bedi in amoralnosti,« zapiše Darko Gašparović (Dramatica krležiana, Prolog, Zagreb 1977, za gledališki list prevedla Darja Dominkuš). »Kadar je govora o Agoniji, se upravičeno poudarja psihološko mojstrstvo in bogato niansirano oblikovanje likov Laure in Križovca in njunega odnosa, in glede na to je Agonija gotovo najboljša drama glembajevskega ciklusa,« meni Gašparović.

Povezava za dostop do YouTube premiere bo objavljena na spletni strani www.drama.si najpozneje 48 ur pred ogledom. Posnetek bo na voljo samo ob navedenem času.

Foto: Tone Stojko in Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana


Nazaj