Optius e-informator
23Februar 2021

Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve Vehikel Kristijana Mucka

23.02.2021 ob 20:00

YouTube kanal SNG Drama Ljubljana

Kristijan Muck

Kristijan Muck

Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve Vehikel Kristijana Mucka v režiji Zvoneta Šedlbauerja ob 80-letnici Kristijana Mucka (23. februarja ob 20.00)

V počastitev 80-letnice Kristijana Mucka, izjemnega dolgoletnega člana igralskega ansambla Drame, pesnika, esejista in dramatika, bomo na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana v torek, 23. februarja, ob 20.00 predvajali arhivski posnetek njegove igre Vehikel, ki je bila krstno uprizorjena 9. aprila 2010 v Mali drami. Posnetek bo na voljo samo ob navedenem času. Dramo v dveh dejanjih je režiral Zvone Šedlbauer, dramaturginja je bila Vilma Štritof, scenografinja Ana Rahela Klopčič, kostumografinja Jerneja Jambrek, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, lektorica Barbara Korun in oblikovalka zvoka Sonja Strenar. V uprizoritvi so igrali Marko Okorn, Saša Pavček, Iva Babić in Rok Vihar.

V SNG Drama Ljubljana so bili na odru Male drame uprizorjeni štirje Muckovi dramski teksti: Za jezom neba (koprodukcija s Cankarjevo založbo, sezona 1989/90), Portimão (sezona 1999/2000), Vehikel (sezona 2009/10) in Možè, arhivist (koncertna uprizoritev, sezona 2014/15). V Drami je Kristijan Muck kot član igralskega ansambla v letih od 1964 do 2010 oblikoval 131 vlog in režiral dve uprizoritvi, Za jezom neba in Portimão. Za igralske stvaritve je prejel številne nagrade, med najpomembnejšimi akademijsko Prešernovo nagrado za vlogo Knuta Larsena v Grumovih Trudnih zastorih in Areteja v Krleževem Areteju (1964), Borštnikovo nagrado na 9. Borštnikovem srečanju za vlogo Jurija Župančiča v Jesihovih Vzponu, padcu in ponovnem vzponu zanesenega ekonomista (1974) in priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za vlogo Zdravnika v Gorkega Letoviščarjih (1979).

V Vehiklu se trije smučarji (Saša Pavček, Iva Babić in Rok Vihar) zaradi snežnega meteža zatečejo vedrit k starcu (Marko Okorn), ki živi sredi gozda, daleč od sosedov in civilizacije, vendar obdan z zgodovinskimi spomini iz polpretekle dobe, ohranjenimi v skladovnicah porumenelih revij in dnevnikov. Metež ne poneha, trojica mladih, modernih in ambicioznih ljudi je prisiljena v sobivanje z enigmatičnim samotarjem, ki kot katalizator naelektri in preosmisli njihove minule in trenutne medsebojne odnose. Pod krinko kmečkega primitivca, vdanega žganju, se skriva samosvoj izumitelj s polno kletjo mehaničnih izumov, sicer nepatentiranih, a uporabnih in delujočih. Živi hkrati v preteklosti in v sedanjosti ter iz prve in iz druge črpa moč za obstoj. S temi demiurškimi lastnostmi razpira generacijske in kulturne meje med seboj in obiskovalci. Pa tudi zgodovinske: vsakega od njih potegne v potovanje skozi zgodovino obče in individualne preteklosti, skozi nekakšno ozaveščeno reinkarnacijo bivanja v pričujočem prostoru iz časa preteklih tristo let.

Kristijan Muck je zapleteno mozaično strukturo svoje drame, ki temelji na fluidnem pretakanju likov iz podobe v podobo, utemeljil na bogato razplastenem jeziku in duhovitem prepletanju zgodovinskih dejstev in fikcije. Tako kot je osrednji lik, starec Tésnikar, povzet po resnični osebi, so tudi transformacije obiskovalcev pogojene z dokumentarno navedenimi izseki iz časopisja določenih obdobij. Dokumentarnost zapisanih besedil je ustrezna protiutež bogato metaforizirani, v stilizacijo usmerjeni govorici protagonistov, ki pa pretanjeno izrablja jezikovne značilnosti vsake posamične dobe, ki jo liki zaznamujejo s svojo spremenljivo navzočnostjo.

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana


Nazaj