Eurogarden
8November 2019

Gilgalovanje

08.11.2019 ob 20:00

Intimni oder, GT22

Gilgalovanje
petek in sobota / 8. in 9. november / 20.00 / Intimni oder, GT22

Za dva novembrska vikenda smo pripravili dvojni paket predstav režiserke Tjaše Črnigoj, Gilgalovanje in Satirikonijado. Obe predstavi gradita na motivih antičnih tekstov: Gilgalovanje na Epu o Gilgamešu, ki je najpomembnejši ep babilonsko-asirske književnosti in najstarejša junaško-mitološka pesnitev nasploh; Satirikonijada pa na Petronijevem Satirikonu, ki skozi vse mogoče dogodivščine (tudi seksualne) glavnega junaka Enklopija na realistično komičen način razgalja podobo rimske družbe v času cesarja Nerona. V obeh predstavah sta v glavnih vlogah angažirana igralca Andraž Jug in Rok Kravanja, v Satirikonijadi tudi Vid Klemenc.

Gilgameš je prvi superjunak. Zmagovit, uporen proti okoliščinam in s slavo obsijan. Po drugi strani pa je Gilgameš tudi zgolj človek. Ranljiv, umrljiv in vedno najprej sam. Ustvarjalci so v predstavi uporabili starodavni Ep o Gilgamešu kot poligon za srečanje s sodobnimi gilgameševskimi junaškimi maskami ter soočenje s tistim, kar je pod njimi zgolj človeškega.

Gilgalovanje je dogodek; nekakšen objokovalski ritual. Dva performerja, dva igralca, dva posameznika eden za drugega, eden v podporo drugemu in tudi eden na račun drugega uprizarjata svoje lastne gilgameševske junaške maske; da bi jih lahko pokopala ter za njimi odžalovala. Skozi epsko pesem do svoje lastne kože; skozi smeh do krikov ranjenih živali; skozi lastno telo do stika s telesnostjo drugega. Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program 53. Festivala Borštnikovo srečanje 2018.

Prevoda: Mirko Avsenak in Andrew George; režija: Tjaša Črnigoj; kostumografija: Tijana Todorović; oblikovanje zvoka in glasbe: Aleš Zorec; oblikovanje svetlobe: Tjaša Črnigoj; lektura: Kristina Anželj; nastopata: Rok Kravanja in Andraž Jug; tehnično vodstvo: Grega Mohorčič; foto: Ivian Kan Mujezinović; izvršna produkcija: Anja Pirnat

Produkcija: Gledališče Glej


Nazaj