Kabi home office
16Marec 2019

Glej, Café Evropa!

16.03.2019 ob 20:00

Gledališče Glej

Glej, Café Evropa!
16. in 17. marec 2019 pb ob 20h
Avtorska predstava / ID: Babylon

»Ja, verjamem v boga. Kljub temu še vedno kadim in pijem in seksam in obenem sploh ne molim. Toda to še ne pomeni, da sem slab človek.« (Majid, 20 let) »Saj tako je pri vseh, a ne?«

Razpadajoči jaz v razpadajoči Evropi
Welcome! Bienvenuti! Wilkommen! Bienvenue! Dobrodošli v Café Evropa! Rahlo razpadajoči, precej brez smisla, nenehno izgubljeni in močno razdvojeni. Soočimo se s strahovi, poigrajmo se s pričakovanji, razpadimo pred očmi razpadajoče Evrope. Ujeti nekje vmes. Kdo smo? Kam gremo?

Café Evropa je simbolno mesto Evropske unije, sodobnega Babilona, v katerem druga z drugo, ena mimo druge in ena proti drugi sobivajo različne identitete. Café Evropa generaciji, ki ji je pogosto odvzet glas, daje mesto in se brutalno sooča z eksistencialnimi in družbenimi vprašanji nacionalne in evropske identitete, družbenih vrednot in norm ter mesta mladih v družbi.

Babilonski stolp se gradi in razpada, Café Evropa pa prek različnih uprizoritvenih tehnik avtorskega gledališča, giba, besedila in glasbe sestavlja mozaik raznovrstnih in kontradiktornih pozicij mladih. Tukaj in zdaj. S(m)o in nis(m)o, povsod in nikjer. Razpadajoči jaz v razpadajoči Evropi.

O evropskem projektu
Evropski projekt ID: BABYLON, znotraj katerega je nastala predstava Café Evropa, je gledališki projekt, preko katerega raziskujemo izkušnje najstnikov po Evropi. Začel se je konec leta 2018 z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi iz vrste držav, ki imajo različna ozadja in izkušnje, vključno z izkušnjo migracij. Njihovi interesi, upanja in strahovi bodo temelj del, ki jih bomo ustvarili v nadaljevanju.

Partnerji projekta smo ID: BABYLON ustvarili kot odgovor na številne izzive, s katerimi se dandanes soočajo najstniki, vključno s porastom ekstremizma, nacionalizma in izzivov, ki jih prinašajo migracije ljudi. Naša vizija projekta je razvoj transnacionalne identitete in ideje skupnega evropskega državljanstva za mlade, ki bi jim pomagala oblikovati širši pogled onkraj meja njihovih rojstnih držav. Več o projektu.

Foto: Neža Oblak / Gledališče Glej


Nazaj