1December 2018

Glej, premiera: Starci

01.12.2018 ob 19:00

Gledališče Glej

Glej, premiera: Starci
Premiera: 1. december ob 19h
Ponovitvi: 3. december ob 19h in 5. december ob 19h

Zdaj smo pa stari ...
Hiranje, osamljenost, bolezen, smrt. Občutek, da nam življenje polzi iz rok, in da gre svet mimo brez nas. In da je vse, kar nam je ostalo, le še spomin.

Živimo v družbi, ki se s staranjem sooča preko institucionalizacije, s predsodki in izolacijo. Kjer je medgeneracijsko sodelovanje pogosto le floskula. In kjer moramo govoriti le o o tem, da je starost lepa, pri čemer mora ostati strah pred minljivostjo globoko potlačen v vsakem posamezniku.

Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb v svoji drugi premieri Starci v sklopu Glejevega rezidenčnega programa staranje postavita v središče svojega gledališkega premisleka. Več kot dve leti sta s starostniki iz različnih sfer življenja, ki pred tem večinoma niso imeli stika z gledališčem, gradila skupnost, ki se preko razkrivanja spominov s poetično interpretacijo starosti sooča z družbenimi predsodki do Starcev. 

Na odru se spomini tako prepletajo s pozabo, poetično s političnim, interpretacija z izkušnjo, magija z realnostjo. Izginule zgodbe in ljudje postanejo resnični, strahovi se razblinjajo v prazen nič. Oder postaja polje mogočega. Medtem ko nas družba sili v individualizacijo, se Starci s svetom in seboj soočajo skupaj. In ne pristajajo na to, da zanje tu ni več prostora.

Več informacij


Nazaj