Kabi home office
22September 2022

HRANA – NAJSTAREJŠE DIPLOMATSKO ORODJE, GASTRONOMSKA DIPLOMACIJA IN SLOVENIJA

22.09.2022 ob 12:00

Dvorana Slovenske matice, na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani

Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige HRANA – NAJSTAREJŠE DIPLOMATSKO ORODJE, GASTRONOMSKA DIPLOMACIJA IN SLOVENIJA, prof. dr. Janeza Bogataja. Pogovor o knjigi bo v četrtek, 22. septembra 2022, ob 12. uri, v dvorani Slovenske matice, na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani.

Zaslužni profesor dr. Janez Bogataj, etnolog in umetnostni zgodovinar, je avtor pričujoče knjige, ki uvaja zasnovo gastronomske diplomacije tudi za Slovenijo. Prve strokovne informacije o pojmu gastronomske diplomacije je posredoval leta 2015. Na konferenci mednarodnega Inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), ki je bila to leto v Barceloni, je bila med konferenčnimi temami tudi gastronomska diplomacija. To pomeni, da so prve informacije o njej prišle v Slovenijo iz turizma in so se navezovale na tematiko svetovne razstave Expo v Milanu in podpis Milanske listine. O gastronomski diplomaciji so razpravljali na Tretjem forumu Svetovne turistične organizacije (UNWTO) v San Sebastianu (Donostia) leta 2017. Tematika je bila obravnavana tudi na posvetovanju ob podelitvi priznanj Gourmand World Cookbook Awards in knjižni razstavi v Yantaiju na Kitajskem, maja 2018.

Hrana je eden najbolj temeljnih povezovalcev ljudi. Z živili, jedmi, pijačami, jedilnimi obroki, navadami za mizami in drugimi sestavinami, ki sooblikujejo pojem prehranske kulture, spoznavamo posameznike, skupine, družine, prebivalce lokalnih in regionalnih okolij, držav, navsezadnje celotnega našega planeta. Hrana pogosto ruši številne ovire, zato so si jo nekatere države sveta postavile kot enega temeljev njihovih zunanjih politik. S hrano ljudje izražajo svojo kulturo, dediščino in odnose z drugimi skupnostmi po svetu.

Več informacij