17November 2018

Heiner Müller: STROJ HAMLET

17.11.2018 ob 19:30

Slovensko mladinsko gledališče

K NAM SMO POVABILI: Heiner Müller - STROJ HAMLET
Uporabljena so tudi besedila Ayhama Majida Aghe

Sobota, 17. 11., ob 19.30
Režija: Sebastian Nübling
Igrajo: Maryam Abu Khaled, Mazen Aljubbeh, Hussein Al Shatheli, Karim Daoud, Tahera Hashemi, Kenda Hmeidan, Yousef Sweid
Projekt Exil Ensembla
Produkcija: Gledališče Maksima Gorkega, Berlin

Beseda »stroj« se v vsem Shakespearu pojavi enkrat samkrat. Nanaša se na telo, ki so mu kot čudesu, sestavljenemu iz veliko različnih delov, v obdobju zgodnjega razsvetljenstva pogosto rekli stroj. Tudi sama Shakespearova drama je tak stroj gledaliških čudes. Refleksija o smrti in veri, o normah in norosti, o moči in nemoči. In poleg vsega tega je to véliko besedilo o gledališču samem. Leta 1977 ga je Heiner Müller priredil v Stroj Hamlet, tekst, ki nosi »stroj« že v naslovu. V Stroju Hamlet se posveča dramatiku, ki radikalno presprašuje položaj intelektualca v svetu s tečajev, secira Shakespeara in potem preostale fragmente spet sestavi. 

Exil Ensemble je platforma za profesionalne umetnike, ki so prisiljeni živeti v izgnanstvu. Sedem umetnikov iz Sirije, Palestine in Afganistana tako od novembra 2016 kot del te platforme deluje v Gledališču Maksima Gorkega. Exile Ensemble sestavljajo Maryam Abu Khaled, Hussein Al Shatheli, Karim Daoud, Tahera Hashemi, Mazen Aljubbeh, Kenda Hmeidan.

Ob podpori Zveznega kulturnega sklada, sklada LOTTO Berlin in sklada Mercator ti mladi performerji v Gorkem še naprej delujejo v svojem poklicu: z dramaturško podporo razvijajo projekte in enkratne dogodke v Studiu R, sodelujejo v produkcijah Gorkega in se na delavnicah pod vodstvom uveljavljenih gledališčnikov ukvarjajo z različnimi slogi igranja.

Predstava bo opremljena z nadnapisi. V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.


Nazaj