Kabi CRM
30November 2018

Ištvan Išt Huzjan: Naplavine

30.11.2018 ob 19:00

Mestna galerija Nova Gorica

Ištvan Išt Huzjan: Naplavine
Konceptualna prostorska postavitev
30. 11.– 21. 12. 2018

Odprtje razstave bo v petek, 30. novembra 2018, ob 19. uri. Umetnika in njegovo delo bo predstavila likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe.

Zadnji razstavni termin v letu 2018 smo v Mestni galeriji Nova Gorica namenili Ištvanu Ištu Huzjanu, vizualnemu umetniku, ki intimne zgodbe razvija v izredno večplastne projekte. Huzjan se s konceptualno prostorsko postavitvijo, ki jo je poimenoval Naplavine, prvič samostojno predstavlja goriški javnosti.

Za vse Huzjanove projekte v zadnjem desetletju in pol je ključno vračanje v zgodovino in lastno mitologijo. Tokratno postavitev je prostorsko umestil zgolj na tla, kamor je postavil okoli petnajst objektov, sestavljenih iz uporabnih predmetov, ki so bili navzoči v njegovem življenju, a jih ne potrebuje več, ker so zastareli, in tradicionalnega kiparskega materiala  - pariškega gipsa. Kombinacija teh dveh elementov ustvarja Huzjanove Naplavine in s tem seveda predstavlja tudi izvirni vizualni nagovor umetnika samega. »Z naplavinami so mišljene substance, od katerih se poslovimo in ne pričakujemo, da se bomo z njimi ponovno srečali: gre lahko tako za fizične odpadke kot občutke do drugega, spomine ... Te substance-naplavine, kadar niso z nami, prav tako živijo in se sčasoma predrugačijo. Ponovno snidenje z njimi je lahko izjemno zanimivo, potencialno travmatično oziroma nam lahko spremeni življenje. […] A tokrat Ištvan Išt Huzjan z razstavo Naplavine obravnava problem predvsem z osebnega vidika, ustvarja projekt o tem, kar doživlja sam«, je v uvodnem eseju v razstavnem katalogu zapisala Tatjana Pregl Kobe.

V galeriji postavljeni »ready made« objekti se poudarjeno osvetljeni na svojevrsten način svetijo. Sprosti se nekakšna nova moč, novo življenje. Tudi zato Huzjanove Naplavine gledalcu dovolijo, da se poda na lov za lastnimi spomini.

O umetniku
Ištvan Išt Huzjan se je rodil 1981 v Ljubljani. Leta 2005 je diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Svojo založniško hišo za knjige umetnika 21st Century Books je registriral leta 2006. Leta 2009 je zaključil umetniški rezidenčni program na Rijksakademie van beeldende kunsten v Amsterdamu. Med letoma 2010 in 2015 je obiskal tudi več drugih rezidenčnih programov, med njimi umetniški rezidenčni program Changdong Muzeja za moderno in sodobno umetnost v Koreji v Seulu in Umetniško rezidenčno stanovanje Ministrstva za kulturo RS v New Yorku. Leta 2010 je soustanovil umetniški kolektiv Project Goleb v Amsterdamu. V letih 2011 in 2014 je bil nominiran za Nagrado OHO. Leta 2013 je prejel Nagrado Fernand Baudin v Belgiji in leta 2015 Veliko nagrado žirije na 31. grafičnem bienalu v Ljubljani. Njegove pomembnejše samostojne razstave v zadnjih letih vključujejo De Metrico a Imperial, Proyectos Monclova, v Ciudad de México v Mehiki, Mere v MGML, Ljubljana, in Podzemni sprehodi v galeriji Eastwards Prospectus v Bukarešti. Njegove pomembnejše skupinske razstave v zadnjih letih vključujejo 31. grafični biennale Nad tabo ti, MGLC v Ljubljani in NSK State Art: The Impossible Return v Galeriji CUNY Graduate Center James, New York in Onkraj Naše Oble, 8. Trienale Sodobne Umetnosti - U3 v MG+MSUM, Ljubljana. Leta 2012 se je pridružil skupinski razstavi, Simplon Express – Povratek, situirani na vlaku med Zagrebom in Parizom, ter Taxi Avant Minuit, projekt za galerijo Des Locataires ki je vključeval happening v Taxiju na sejmu FIAC v Parizu. Istega leta je Huzjan potoval po kopnem med Seulom in Ljubljano kot umetniški projekt. Od leta 2012 vodi eksperimentalni umetniško-razstavni prostor Coffre Fort (Trezor) v Bruslju z umetnikoma Gregoirjem Mottom in Thibautom Esiaujem pod imenom Artists Club. Živi in dela med Ljubljano in Brusljem.

Več informacij


Nazaj