Kabi CRM
26Januar 2019

Jean-Baptiste Poquelin Moliѐre: Ljudomrznik

26.01.2019 ob 20:00

Stara dvorana SNG Maribor

Gostovanje Drame HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, Hrvaška
Jean-Baptiste Poquelin Moliѐre: Ljudomrznik
Sobota, 26. januar 2019 ob 20.00
Stara dvorana SNG Maribor

Molièrjev Ljudomrznik je bil prvič uprizorjen leta 1666 v Parizu. Tristo enainpetdeset let kasneje, po natanko treh in pol stoletjih igranja, tolmačenja, interpretiranja in reinterpretiranja neprekosljivih verzov tega, po mnenju številnih, tvorca klasične komedije, se ponovno dogaja prepoznavanje, kot se to po navadi dogaja s kanonskimi teksti, v katerih se vedno istočasno reflektirajo tako preteklost in sedanjost kot prihodnost. Stoletja, ki nas delijo od trenutka njegovega mrzličnega gledališkega delovanja, niso ublažila ostrine in prepričljivosti njegove kritike.

Ljudomrznik je natančna študija skrbno kodirane družbene interakcije, znotraj katere vsak igralec zelo dobro pozna pravila obnašanja, drži pa se jih samo do tistega trenutka, do katerega mu to odgovarja. Od časa francoskega dvora Ludvika XIV. se ni nič spremenilo. Naša hrepenenja so še naprej zgrešena, nismo imuni na ljubosumje in nečimrnost, bojimo se nesprejetosti ter drugim vedno nedvomno zamerimo svoje lastne slabosti.

Režija: Igor Vuk Torbica, igrajo: Jerko Marčić, Leon Lučev, Jasmin Mekić/Nikola Nedić, Katarina Bistrović Darvaš, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić in Davor Jureško

Več informacij


Nazaj