1Marec 2021

“Kaj so nevladne organizacije”

01.03.2021 ob 12:00

Otvoritev razstave v Mariboru

Nevladne organizacije nas spremljajo na vseh področjih življenja, od sociale, kulture, zdravja, ekologije, športa do civilne zaščite. Država jih pokliče na pomoč, kadar sama ne zmore opraviti vsega dela, potrebnega za dostojanstveno in kakovostno življenje svojih prebivalk in prebivalcev. Ker opravljajo tako pomembne naloge, jih pogosto zamenjujemo za državne organe. 

Med skoraj 28.000 nevladnimi organizacijami je več kot 1300 gasilskih društev z več kot 162.000 prostovoljci. Prav tako, kot potrebujemo gasilce, da naša mesta in prebivališča branijo pred ognjem, potrebujemo tudi okoljevarstvenike, ki branijo našo pravico do zdravja in zdravega življenjskega okolja. Pa humanitarne organizacije, ki skrbijo za preživetje ljudi na socialnem robu, in zagovorniške organizacije, ki raziskujejo in opozarjajo na napake v sistemu ter kršenje človekovih pravic. Vsem je skupno eno: prizadevajo si, da bi bila naša družba lepša in bolj prijazna.

V izložbenih oknih razstavišča URBAN bo med 1. in 31. marcem na ogled strip dr. Horowitza »Kaj so nevladne organizacije?«. Razstavni projekt je nastal v produkciji Mirovnega inštituta v sodelovanju s Centrom nevladnih organizacij – CNVOS. 

Ciril Horjak – dr. Horowitz – je akademski slikar, ilustrator, karikaturist, stripar in pedagog. Od leta 2006 je karikaturist in ilustrator časopisa Večer, njegove družbeno angažirane ilustracije pa so objavili tudi v uglednih tujih časopisih, kot so The Guardian, Le Monde, Die Zeit in The Chicago Tribune. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim novinarsko nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2017 in priznanje Muzeja novejše zgodovine za strip "Življenje v času koronavirusa". 

Otvoritev razstave "KAJ SO NEVLADNE ORGANIZACIJE?"
v ponedeljek, 1. 3. 2021 ob 12. uri pred razstaviščem URBAN na Grajski ulici 7 v Mariboru. Razstavo v Mariboru sta omogočila Mestna občina Maribor in Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor (Regionalno stičišče NVO Podravja). Razstavo bosta otvorila Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor in Bojan Golčar, direktor Zavoda PIP.

www.zavodpip.si / www.zanvo.si


Nazaj