Eurogarden
19Junij 2020

Kako je nastajala samostojna in neodvisna Republika Slovenija – 30 let pozneje

19.06.2020 ob 18:00

Vrt uHotela (nekdanji Grand Hotel Union Business)

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) vas v okviru cikla »Slovenija in EU« vljudno vabi na okroglo mizo z naslovom Kako je nastajala samostojna in neodvisna Republika Slovenija – 30 let pozneje, v petek, 19. junija 2020, ob 18.00 uri, na vrtu uHotela (nekdanji Grand Hotel Union Business), Miklošičeva 3, Ljubljana (v primeru slabega vremena v dvorani »Orhideja«).

Leto 1990 predstavlja mejnik v razvoju demokracije v Sloveniji. Intenzivne politične spremembe so takrat pripeljale do uvedbe večstrankarskega sistema, prvih demokratičnih volitev in prve Vlade Republike Slovenije, ki je skupaj drugimi političnim in družbenimi strukturami izpeljala proces  osamosvojitve. Kako gledamo na ta proces 30 let kasneje, kakšno pot je prehodila Slovenija v tem času? Kakšna je prihodnost Slovenije?

Na okrogli mizi se bomo spomnili teh dogodkov skupaj z našimi gosti. Z nami bodo:
- Alojz Peterle, prvi predsednik Vlade Republike Slovenije, nekdanji minister za zunanje zadeve in dolgoletni evropski poslanec; 
- Igor Bavčar, prvi minister za notranje zadeve Republike Slovenije, nekdanji minister za evropske zadeve;
- Prof. dr. Ernest Petrič, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, prvi slovenski veleposlanik v ZDA, član in nekdanji predsednik Mednarodnopravne komisije (ILC) OZN in član Beneške komisije Sveta Evrope.
- Prof. dr. Ciril Ribičič, zaslužni profesor Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in nekdanji ustavni sodnik.

Okroglo  mizo, ki bo potekala v slovenskem  jeziku, bo vodil doc. dr. Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a. Prenos v živo se bo odvijal na tej povezavi. Prosimo vas, da svoje sedeže zasedete najkasneje do 17.55. Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar vas prosimo, da svojo prisotnost obvezno potrdite na telefonsko številko (01) 430 15 33 oz. na elektronski naslov.

Vabljeni!


Nazaj