Eurogarden
14Januar 2021

Kako lahko trende obrnemo v pravo smer?

14.01.2021 ob 11:00

Spletni pogovor na Facebook strani

Za Slovenijo, kot tudi za Podravje je značilna velika spremenljivost vremenskih in podnebnih razmer, česar posledica je povečano število ekstremnih vremenskih dogodkov. Ti vplivajo na proizvodnjo hrane, povzročajo hudourniške poplave in plazove ter s tem škodo na objektih, v skrajnih primerih pa ogrožajo tudi človeška življenja. Predstavljajo vse večjo grožnjo tako za okolje kot socialni in gospodarski razvoj ter zahtevajo hitro ukrepanje.

Prehod na podnebno nevtralno družbo je izziv in obenem tudi priložnost za ustvarjanje boljše prihodnosti za vse. Gre za ljudi in njihova vsakdanja življenja: kako proizvajamo, trošimo, se gibljemo, grejemo ali hladimo naše stavbe, delamo in živimo skupaj. Poleg vladnih politik in predpisov imajo pomembno vlogo tudi državljani, skupnosti in organizacije iz vseh sektorjev naše družbe in gospodarstva.

Da bi k ukrepanju spodbudili vso skupnost in dokazali, da nobeno dejanje ni premajhno za obrat trendov v pravo smer smo povabili k sodelovanju pri spletnem pogovoru. Spletni pogovor se bo v živo predvajal v četrtek, 14. januarja 2021 ob 11. uri na Facebook strani Europe Direct Podravje. Opomnik je možno nastaviti TUKAJ.

V pogovoru bodo sodelovali naslednji gosti:
• Elena Višnar Malinovská - vodja oddelka za podnebne prilagoditve na Generalnem direktoratu za podnebne spremembe Evropske komisije;
• Katja Sreš - predstavnica društva Ekologi brez meja;
• Taj Zavodnik - strokovni sodelavec v Focus, društvo za sonaraven razvoj;
• Gaja Brecelj – direktorica fundacije Umanotera in slovenska #EUClimatePact ambasadorka.

V moderiranem pogovoru bomo iskali odgovore na naslednja vprašanja:
- kakšni so cilji Evropskega zelenega dogovora?
- s kakšnimi okoljskimi izzivi se srečujemo v Podravju?
- kakšne so napovedi za prihodnost?
- kako lahko pri doseganju ciljev podnebne nevtralnosti Evrope pripomore vsak državljan?
- kaj prinaša Evropski podnebni pakt?

V komentarjih boste lahko skozi celoten prenos gostom pogovora tudi zastavljali svoja vprašanja in izražali svoja mnenja. Dogodek organizira Zavod PIP v okviru Informacijske točke Europe Direct Podravje. Za dodatne informacije vam je na voljo Lina Leskovec, vodja Europe Direct Podravje pri Zavodu PIP (02 234 21 48).


Nazaj