Moja zaposlitev e-informator
17Oktober 2017

"Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?"

17.10.2017 ob 18:00

Pritličje Galerijie Mestne občine Kranj

Vljudno vabljeni na odprtje razstave z naslovom “Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?” - fotokolaži / Miha Mally / “Kje?” ... pritličje Galerijie Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1, v torek,  17. 10. 2017, ob 18. uri.

VSTOPITE V SVET PRAVLJIC
»V pravljicah. si« in pika. Doživite pravljični svet v fotokolažih Mihe Mallyja z naslovom »Kje?« in spoznajte nauke legend o Zlatorogu in Ajdovski deklici, v sodobni viziji, ki gleda čez okvir današnjega sveta, presega njegove kulturne in družbene vrednote. Samo klikni ...

O RAZSTAVI
Oživite se v protagoniste pravljičnega sveta, ki bo začaral tudi odrasle ter spoznajte nauke legend na fotografski razstavi “Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?” …

Fotografska zgodba legend o Zlatorogu in Ajdovski deklici, ki se odvija v svetu Julijskih Alp, zrcali nauke ter njihove kulturne in družbene vrednote. Te so ujete v seriji fotokolažev z naslovom »Kje?« gostujočega avtorja Miha Mallyja, med katere je okvir vključen kot pripovedovalec modrosti, ki poudarja nauke izbranih legend in opazovalce popelje v njihov svet. Ob tej navidezni liniji se srečujeta oba svetova in ustvarjata medsebojni odnos, v katerem iščeta svoj izraz.

V pravljicah.si postaneš junak legend ter v dramaturgiji prizorov doživiš moč narave in človeka, kjer je v ospredju vez med njima in odnos do celote, ki jo simbolično nakazuje okvir. Kot rdečo nit ga v stiliziranje likov umeščajo dela Tare Jovanović s kolekcijo nakita in Kristine Šepetavc z linijo oblačil, ki podčrtajo sporočilo projekta, s katerim se univerzalnost nauka prikaže kot aktualna modrost v sodobnem svetu.

Pravljice v svojih dogajanjih prikazujejo nauke in odkrivajo njihovo modrost, v zapletih in razpletih. Govorijo o povezanosti narave in človeka s človekom, slikajo podobe in zbujajo občutja s katerimi nam žele približati razumevanje njihove povezanosti s širšo celoto in obratno - kot skupne harmonije.

Zapis naslova vzklika: "V pravljicah si in pika." Stilska besedna igra vabi v njihov svet. Zgodba o Zlatorogu in Ajdovski deklici, v Kranj postavlja njun preplet in slovensko prestolnico alpskega sveta poveže z njegovo dediščino.

Vabljeni na odprtje razstave “Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?”, v torek, 17. 10. 2017, ob 18h, v pritličje Galerije Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1, ki bo na ogled do 31. 10. 2017.

Častni pokrovitelj projekta je župan Mestne občine Kranj, Boštjan Trilar.


Nazaj