Optius e-informator
9Januar 2020

Maratonsko branje brajice

09.01.2020 ob 10:00

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne

Vabimo vas, na dogodek imenovan »Maratonsko branje brajice«, ki bo v četrtek, 9.1. 2020, od 10.00 ure naprej, v Knjižnici za slepe in slabovidne Minki Skaberne, Kotnikova 32,  Ljubljana. To je  prvi dogodek ob obeleževanju 100 let organiziranega delovanja slepih in slabovidnih v letu 2020, pri čemer je častni pokrovitelj vseh dogodkov ob tem jubileju Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor.  

Slepi udeleženci bodo brali dela pisatelja Primoža Suhodolčana, ki so prepisana/prilagojena v brajevo pisavo. Ob 11.00 uri se bo dogodka udeležil tudi sam avtor - Primož Suhadolčan. Maratonsko branje knjig organiziramo ob 4. januarju mednarodnem dnevu brajice. Namen svetovnega dneva Braillove pisave (poslovenjeno Brajeva pisava ali brajica) je ozaveščanje o pomenu pisave slepih in slabovidnih, ki omogoča pretvorbo pisane besede v tipno obliko. Braillova pisava je pisava, ki omogoča slepim, da berejo in pišejo s pomočjo tipa. Omogoča jim, da s so v stiku s svetom in tako deležni enakih kulturnih vrednot ter možnosti za vključevanje v družbo. Je osnovni izobraževalni in komunikacijski proces. Branje je namreč za slepe  mnogo bolj zapleten proces, kot poznavanje kombinacije pik (abecede) v celici.

Podporno društvo slepih je namreč bilo ustanovljeno 7. novembra 1920  v nekdanji dvorani Ljudskega doma na Streliški ulici, kjer je pozneje delovala ljudska kuhinja, danes pa je v tej stavbi Waldorfska šola Ljubljana. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je kot pravna naslednica tako prva slovenska invalidska organizacija, ki reprezentativno zastopa interese slepih in slabovidnih. Pred 100 leti večina slepih in slabovidnih ni imela nikakršne izobrazbe, odvisni so bili od svojcev ali pomoči sosedov. Mnogi slepi in slabovidni so bili prisiljeni tudi beračiti. Tako je novo ustanovljeno društvo odigralo pomembno vlogo pri izboljšanju življenjskih razmer slepih in slabovidnih, z izvajanjem programov pa so veliko pripomogli k socialni integraciji slepih in slabovidnih, še prav posebej z založniško in informativno dejavnostjo, kamor spada tudi prilagajanje avtorskih del v formate, ki so dostopni slepim in slabovidnim (prepisovanje v brajico, povečan tisk, zvočne knjige in e-knjige).

Obiskovalce dogodka bomo v spremljevalnem programu seznanili z zgodovino pisav za slepe in slabovidne, o slepoti in slabovidnosti, o Knjižnici za slepe in slabovidne Minka Skaberne in še veliko drugih zanimivosti. Pridite!

Pripravil: Dušan Brešar Mlakar

Več informacij

Foto: Getty Images


Nazaj