Kabi CRM
16Maj 2018

Maruša Šuštar - Globoko nad nami

16.05.2018 ob 19:00

Bežigrajska galerija 2

Maruša Šuštar
Globoko nad nami
Slike 2007–2015
16. maj – 30. junij 2018

Svet videnja Maruše Šuštar od blizu in tako od daleč. Vljudno vabljeni na odprtje razstave, v sredo, 16. maja 2018, ob 19:00, v Bežigrajsko galerijo 2 na Vodovodni 3.

Predstavitev ene redkih umetnic mlajše generacije, ki v svojem delu izhaja iz modernističnega slikarstva. Na pregledni razstavi bodo predstavljena vsa njena bistvena dela iz obdobja zadnjih desetih let, z njej značilnim ustvarjanjem krajine s pogledom s ptičje perspektive.

V ravnovesju reda in razmisleka o svetu
Njena miselna potovanja nam približujejo ljudi, ki jih hkrati vidimo na skoraj neskončnih zemljevidih planeta Zemlja. V pokrajinah, ki so tudi nam znane avtorica slika prizore z ljudmi v neskončnih pokrajinah. Na nekaterih njenih slikarskih podobah  so podobne zemljevidom. Na drugih izmišljenim pokrajinam ali urbanim prostorom za katere je značilna zasnova slike v obliki mreže. Njena dela imajo zasnovo, ki spominja na zemljevide, poglede od zgoraj iz ptičje perspektive, poglede, ki nam jih omogočajo fotoaparati in sodobni elektronski vizualni aparati, ki omogočajo pregled nad vsem (SVETOM).

Maruša Šuštar nam približuje svet svojega zavedanja in vedenja, da se ga zavedamo in vidimo. Pokrajine na svojih slikah ustvarja vedno od daleč. Človeške figure na njih so upodobljene v različnih velikostih.  Njihovih obrazov ne vidimo, ker so zazrti v tla. Razen v njenih zgodnjih slikarskih delih v seriji slikarskih del z imenom Izbranci. Zares in pomenljivo. Ljudje nimajo več obrazov. Identitete. Naš svet z vedno novimi pogledi iz ptičjega gledišča postaja še bolj resničen kot je. — Miloš Bašin

O mojem slikarstvu
V obdobju podiplomskega študija se je v mojem ustvarjanju zgodil preskok od abstraktnega barvnega polja na figurativnost in z njim odločitev za vpeljavo dvignjenega gledišča, ki je z vidika vsakdanjega frontalnega opazovanja sveta najmanj prisoten. Od prvotnega umeščanja figur v ravnih linijah ali skupinah v običajni frontalni legi, se je vse bolj odpiralo vprašanje koliko in kje bodo figure zasedale slikovni prostor. Z razmeščanjem figur po celotni slikovni površini, se je aktiviral tudi vmesen prostor in se vse bolj povezoval s figurami. Figure delujejo kot sidrišča, točke fokusa ali madeži, poudarki na polju, v katerem so umeščeni. — Maruša Šuštar

Maruša Šuštar se je rodila 6. aprila 1977 v Kranju. Med letoma 1996 in 1998 je obiskovala Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani – smer industrijsko oblikovanje, nato pa smer slikarstva, ki jo je zaključila leta 2006 pri profesorju Zmagu Jeraju ter leta 2016 zaključila še podiplomski študij slikarstva pri Prof. Gustavu Gnamušu. Živi na Mačah.

Ob razstavi je na 36. straneh izšel katalog z 19. reprodukcijami, besedili Miloša Bašina in Maruše Šuštar.

Več informacij


Nazaj