Kabi CRM
17April 2018

Minka Skabernè, vizionarka slepih – pogovor o knjigi

17.04.2018 ob 17:00

Atrij ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani

Minka Skabernè

Minka Skabernè

Minka Skabernè je ime, ki je bilo večini Slovencev še do nedavnega povsem neznano. Požrtvovalni, vztrajni, drzni in pogumni gospe, zaradi katere lahko slepi na Slovenskem že malce več kot stoletje berejo knjige v brajici, je bilo končno izkazanega nekaj spoštovanja z izidom monografije z naslovom Minka Skabernè (1882–1965),ki predstavlja življenje in delo pobudnice in ustanoviteljice prve knjižnice za slepe pri nas.

Minka Skabernè se je rodila v Kranju in se vpisala na učiteljišče – to je bila namreč najvišja stopnja izobrazbe, ki je bila ženskam tedaj dosegljiva. O poteku njene nadaljnje pedagoške kariere je odločil pet tednov trajajoči tečaj za poučevanje slepih, ki se ga je leta 1911 udeležila na Dunaju. Ko je malo pred koncem prve svetovne vojne v Gradcu obiskala slovenske vojake, ki so izgubili vid, je bržčas že vedela, kaj slepi najbolj potrebujejo. Marca 1918 je ustanovila prvo slovensko knjižnico za slepe in s pomočjo več kot sto prostovoljk poskrbela za prepis v brajico – na roko! – 60 literarnih del slovenskih pesnikov in pisateljev.

Več o Minki Skabernè boste lahko izvedeli na pogovoru v  Atriju ZRC na Novem trgu 2, ki bo v torek, 17. aprila 2018, ob 17. uri. Sodelovali bodo: urednici knjige dr. Petra Testen in dr. Saša Istenič Poljak (obe ZRC SAZU), Aksinja Kermauner tiflopedagoginja in pisateljica), Tomaž Wraber (Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije) in dr. Irena Selišnik predavateljica na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani).

Več informacij


Nazaj