Moja zaposlitev e-informator
6Junij 2018

NARODNA SPRAVA: PREDSTAVA ZA TURISTE

06.06.2018 ob 19:00

Slovensko mladinsko gledališče

Maria Stokłosa

Maria Stokłosa

Wojtek Ziemilski

Wojtek Ziemilski

NARODNA SPRAVA: PREDSTAVA ZA TURISTE
PREMIERA: Sreda, 6. 6., ob 19.00
Ponovitve: 7., 8. in 9. 6., ob 19.00

Režija: Wojtek Ziemilski
Igrajo: Maria Stokłosa, Damjana Černe, Primož Bezjak
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in Komuna// Warszawa
Projekt soorganizira Inštitut Adama Mickiewicza v okviru mednarodnega kulturnega programa ob stoti obletnici vnovične samostojnosti Poljske – POLSKA 100. Financira Ministrstvo za kulturo in nacionalno dediščino Republike Poljske kot del večletnega programa NIEPODLEGŁA 2017–2021.

"Njen ples je kot bombon. Tako je kakor takrat, ko greste k babici, ona pa ima bombone. In vzamete bombon in je sladek. In nočete govoriti o tem. Nočete poznati sestavin bombona ali vedeti, če povzroča raka. Ona reče: »Bombone imam, bi kakšnega?« Vi pa rečete: »Ja!« In ga pojeste. In je sladek. Celo telo se vam trese zaradi sladkorja. Živite drobcene sanje. Drobcen kos čudovitosti v realnem času. In to je vaša najbolj polna izkušnja."

Plesno-gledališka uprizoritev bo zasnovana na intimni zgodbi, ki bo postavljena v kontekst velikih političnih in sistemskih sprememb. Ustvarjamo ga v sodelovanju s kolektivom KOMUNA// WARSZAVA v okviru njihovega cikla Pred vojno / Vojna / Po vojni. Osnovni namen projekta Narodna sprava je sicer sprožiti javno razpravo o poskusih in prizadevanjih na političnem prizorišču, da bi izenačili različne pretekle ideologije in nevtralizirali razlike med njimi ter jih tako izenačene uporabili za nagovarjanje k novim družbenim konsenzom.

Maria oziroma Marysia Stokłosa je koreografka, plesalka in plesna aktivistka. Študirala je sodobni ples (Londonska šola za sodobni ples, 1997–2000) in koreografijo (Šola za razvoj novega plesa v Amsterdamu, 2003–2007). Med letoma 2006 in 2008 je sodelovala z berlinskim koreografom Jeremyjem Wadom in v okviru njegove plesne skupine gostovala po vsem svetu. Delala je tudi z Maaijo Reeto Raumanni, Saro Shelton Mann, Minom Tanako, Dickom Wongom, Aitano Cordero, Leo Anderson in Jonathanom Lunnom. Ukvarja se z improvizacijo in se je tako na Poljskem kot na Nizozemskem udeležila številnih glasbenih in plesnih improvizacijskih projektov. Zanima jo tudi preplet različnih medijev, od tod na primer njeno sodelovanje z vizualno umetnico Julio Staniszewsko. Od vrnitve na Poljsko leta 2008 je dejavna pri spodbujanju in razvoju lokalne plesne scene, v letih 2011 in 2012 pa je bila kuratorka mednarodnega festivala Pregled novega plesa (Przeglad Nowego Tanca), namenjenega mladim koreografom.

Wojtek Ziemilski (1978) je poljski režiser in vizualni umetnik. Rodil se je v Kaliforniji in dolgo živel na Portugalskem, kjer je v Lizboni v okviru Gulbenkianove fundacije končal študij gledališke režije in na oder postavil predstavo Hamlet Light. Po vrnitvi na Poljsko je med drugim zrežiral projekt Mała narracja (Mala pripoved), s pomočjo katerega se je soočil z zgodbo svojega starega očeta Wojciecha Dzieduszyckega. Ziemilski eksperimentira z obliko; v svojih uprizoritvah prepleta dokumentarno gledališče, performans, koreografijo in vizualne umetnosti. Predava o gledaliških eksperimentih, na primer na Gledališkem inštitutu v Varšavi in Krakovskem zgodovinskem muzeju. Njegove predstave so gostovale na Ruhrtriennalu v Essnu, na festivalih Fringe v Edinburghu in Bazaar v Pragi. Leta 2015 je bil nominiran za nagrado passport poljskega tednika Polityka.

Drugi prispevek k Narodni spravi, ki bo nosil naslov naslovili Krajine upora, pripravljata mednarodno uveljavljeni umetnici in teoretičarki Marta Popivoda in Ana Vujanović. Performativna filmska instalacija, ki se bo ukvarjala s protifašistično zgodovino v Sloveniji in Jugoslaviji, bo premiero doživela novembra 2018.

www.mladinsko.com

Foto: Matej Povše


Nazaj