Eurogarden
13September 2019

Neven Bilić: Ad infinitum

13.09.2019 ob 19:00

Galerija Božidar Jakac

Neven Bilić: Ad infinitum
Odprtje razstave: petek, 13. 9. 2019, ob 19. uri
Lokacija: Galerija Božidar Jakac – nekdanja samostanska cerkev
Kustodinja razstave: Vesna Meštrić, višja kustosinja Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb
Slavnostno odprtje razstave: Snježana Pintarić, direktorica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb
Trajanje razstave: 14. september – 15. december 2019

O razstavi: V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac se s samostojno razstavo Ad infinitum slovenski javnosti prvič predstavlja hrvaški umetnik Neven Bilić. Na razstavi so predstavljena dela nastala pred desetletjem, ki postavljena v nekdanji sakralni prostor vzpostavljajo nove odnose in odpirajo nove možnosti za njihovo interpretacijo.

V procesu artikulacije umetniških idej Neven Bilić že od samih začetkov kaže senzibilnost do netradicionalnih materialov, neutrudno raziskujoč njihov potencial. Tako eksperimentira z različnimi vrstami polimerov, s t. i. netradicionalnimi materiali, ki se v kreativnih in kompleksnih postopkih spreminjajo v nove oblike, geometrične ali organske in razkrivajo neskončne potenciale oblikovanja.

Fascinacija nad različnimi vrstami sintetičnih materialov, eksperimentiranje in odkrivanje optimalnega tehnološkega postopka, so osnovni ustvarjalni principi Bilićevega dela. V teh kreativnih postopkih, ki so pogosto pospremljeni z mnogimi poskusi in napakami, nastajajo moduli difuzne mehkobe, okrašeni z rastlinskim ali geometričnim ornamentom, ki jih avtor združuje v kompleksne prostorske strukture, povezujoč na večplasten način umetnost, duhovnost in tehnologijo. Umetnikova dela iz ciklov Monštrance, Instant inventar in druga, v monumentalnem eklektičnem prostoru nekdanje samostanske cerkve ustvarjajo izrazit dialog med arhitekturo, umetnostjo in njenim gledalcem. Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac in Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb).

O umetniku: Neven Bilić (1972) je diplomiral iz kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, pri profesorju S. Jančiću, kjer je danes zaposlen kot izredni profesor za kiparstvo. Razstavlja na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Je dobitnik številnih nagrad, med katerimi so nagrade iz  9. Trienala hrvaškega kiparstva (2006), prva nagrada za spomenik Fabjanu Kaliterni v Splitu (2009), druga nagrada za spomenik Zmagi (Pobjedi) v Zadru (2009), druga nagrada za spomenik Miljenku Smoji v Splitu (2009), nagrada za postaje križevega pota na Srđu v Dubrovniku (2011) in Velika nagrada 12. Trienala hrvaškega kiparstva 2015.

Več informacij

Foto: Marko Ercegović


Nazaj