Kabi CRM
6Oktober 2018

Odprtje Meseca kraške kuhinje

06.10.2018 ob 12:00

Grad Štanjel

Vljudno vabljeni na NEPOZABNO JESENSKO DOŽIVETJE V ŠTANJELU: Festival kraška gmajna in Odprtje Meseca kraške kuhinje v soboto, 6. oktobra 2018!

Odprtje Meseca kraške kuhinje
Lokacija: Grad Štanjel
Ura: 12.00–18.00

Če ste po duši radovedni in uživate v drugačnih kulinaričnih izkušnjah, potem je Odprtje Meseca kraške kuhinje prava izbira. Grajsko dvorišče v Štanjelu se bo prelevilo v kuhinjo na prostem, sodelujoči gostinci Meseca kraške kuhinje pa bodo pripravili in vam v pokušino ponudili jedi na temo gob, s katerimi vas bodo razvajali in navduševali tja do 4. novembra.

Program od 12.00 do 18.00:
• Predstavitev gostincev in pokušina jedi na temo gob Meseca kraške kuhinje ter vin na grajskem dvorišču
• Umetniška tržnica ter tržnica pridelkov in izdelkov s Krasa
• Vodeni ogledi Štanjela in Ferrarijevega vrta ob 13. in 15. uri v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku
• Razstava gob Gobarskega društva Sežana
• Kuhanje v živo s slovenskim kuharskim mojstrom Igorjem Jagodicem

Voden ogled Štanjela z lokalnim vodnikom
Izhodišče: TIC Štanjel
Ura: 13.00 in 15.00
Cena: 5,00 EUR / osebo

Ob 13. in 15. uri lahko doživite Štanjel tudi z lokalnim vodnikom, ki vam bo pokazal vse skrite kotičke in najbolj prepoznavne znamenitosti srednjeveškega bisera.

Štanjel – voden ogled najdišča s predstavitvijo rezultatov arheoloških raziskav v zadnjih dvajsetih letih
Lokacija: Štanjel, zborno mesto pred TIC Štanjel
Ura: 15.00

Številne najdbe iz prazgodovine in rimskega obdobja potrjujejo na območju starega dela Štanjela utrjeno postojanko, od koder je bilo mogoče obvladovati večji del Komenskega Krasa in prehode po dolini Raše in Branice na vzhodu in severu. Med vodenim ogledom po Štanjelu bodo predstavljene nekatere lokacije, kjer so bili ugotovljeni ostanki prazgodovinske in rimske poselitve. Prav tako se bomo povzpeli do ruševin stolpa na Gledanici, od koder se odpira čudovit razgled na okolico. Vodi Patricija Bratina, dipl. univ. arheologinja, ZVKDS OE Nova Gorica.

Kolesarski izlet v jesenskih barvah
Izhodišče: TIC Štanjel
Ura: 10.00–14.00
Cena: 20,00 EUR / osebo
Dolžina: približno 4 ure oz. 22 km
Število oseb: od 4 do 20 oseb

Nezahtevna pot, ki nas bo iz srednjeveškega Štanjel vodila po urejenih kolovozih skozi manjše kraške vasice, je pisana na kožo rekreativnim kolesarjem. Jesensko obarvani ruj in škrlatno morje vinogradov, kali, suhi zidovi, pastirske hiške in prostrana suha kraška travišča nam bodo odprla pogled v svet navdiha Lojzeta Spacala in njegovih grafik. Izlet bomo zaključili na kulinarični prireditvi Meseca kraške kuhinje na grajskem dvorišču v Štanjelu. Izlet vključuje: lokalno turistično vodenje, kupon za pijačo in hrano na kulinarični prireditvi, vstopnino v Galerijo Lojzeta Spacala in Kraško hišo.

Delavnica Po Spacalovih stopinjah – odtisnem svojo grafiko
Lokacija: Štanjel, Grajžarjeva galerija
Ura: 10:00, trajanje: 3–4 ure (odvisno od velikosti matrice za grafični odtis)
Cena: 30,00 EUR (vključena brošura in material za delo)
Primerno za: 7., 8. in 9. razred osnovne šole ter odrasle

Delavnica se v prvem delu izvaja kot samostojen sprehod skozi Štanjel, ki vas popelje v Spacalov svet površin, struktur in simbolike. Posebnosti kraškega urbanizma in arhitekture si ogledate ob pomoči brošure, ki vas vodi do odkrivanja detajlov na različnih prizoriščih, obenem pa spodbudi lastno ustvarjalnost. Ob zaključku sprehoda po Štanjelu boste bogatejši za marsikatero informacijo o kamnoseških in drugih elementih kraškega urbanega prostora. Istočasno boste s kopico gradiva vstopili v Grajžarjev atelje, pripravljeni na izdelavo matrice iz linoleja za tisk lastnega barvnega linoreza. Nastalo grafiko lahko odtisnete v nekaj izvodih in odnesete s seboj. Delavnico vodi mag. Vlasta Markočič, prof. lik. umetnosti.

Informacije o prireditvah najdete tudi na spletni strani in na www.stanjel.eu.

Vabljeni k številnim dogodkom, ki smo jih za vas pripravili letošnji jesen!


Nazaj