Moja zaposlitev e-informator
2Marec 2018

Odprtje likovne razstave TROSI

02.03.2018 ob 18:30

Slovensko narodno gledališče Maribor

Kaj: Odprtje likovne razstave TROSI
Kdo: umetnika, Mitja Ficko, Primož Puglej, oblikovalka Bojana Kovačič Zemljič
Kdaj: petek, 2. marec 2018, ob 18.30
Kje: Slovensko narodno gledališče Maribor
Trajanje razstave: 2. 3. 2018 do 22. 6. 2018

2. marca 2018 bomo v prostorih Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru odprli likovno razstavo priznanih slovenskih umetnikov: akademskega slikarja MITJA FICKA, akademskega kiparja PRIMOŽA PUGLJA ter oblikovalke in kreativne ustvarjalke BOJANE KOVAČIČ ZEMLJIČ.

Umetniški projekt reinterpretira komunikacijske in tranzitne prostore kulturne ustanove na način, da obiskovalce preseneti z momentom vizualne umetnosti tam, kjer že stoletje vlada scenska. Likovna dela – slike in kipi – velikih formatov so umeščena v avle in hodnike mariborskega gledališča, množico slikarjevih in kiparjevih del pa kot subtilna rdeča nit povezuje avtoričina inštalacija, po kateri razstava nosi tudi ime. To so TROSI.

Likovno razstavo pripravlja Galerija E2RD v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor na dan, ko bo v gledališču premiera baletne predstave – triptiha sodobnih koreografij – Leva desna, leva desna koreografov Gaja Žmavca, Edwarda Cluga in Alexandra Ekmana. SNG Maribor tovrstno likovno razstavo gosti prvič in z njo hkrati nakazuje na odprtost in povezovalnost do drugih oblik umetnosti. Razstavo bo odprl mag. Igor Teršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo.

MITJA FICKO
Mitja Ficko je študij slikarstva končal na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri profesorju Gustavu Gnamušu in magistriral pri profesorici Metki Kraševec. Po študiju se je podal na potovanja, ki so ga zaznamovala. Na Bližnji vzhod, kjer je med drugim bival s pravoslavnimi menihi na gori Atos, in pozneje v Leipzig, ki so ga njegovi nemški sovrstniki ob koncu devetdesetih vpisali na svetovni zemljevid slikarstva kot kraj »nove leipziške šole« z razvpitim Neom Rauchom na čelu. Fickovo slikarstvo, ki se pogosto slika na platnih velikega formata, vleče vzporednice z Rauchom v figurativnem, svobodnem in domišljijskem svetu. Mitja Ficko živi in ustvarja v vasici Mohorje.

Avtorjevo razmišljanje o razstavi Trosi: »... pri TROSIH nas lahko po eni strani zanima direktna navezava na gobo z vso svojo vizualno zanimivostjo in kako jo vključiti v vizualno vsebinski svet. Bolj kot to pa celotna razstava nagovarja predvsem poetično in osebno, izven omejenih določil bivanja in premikanja stvari. Trosi so zato simbolno v realnem. So sol zemlje, ki jo barvajo in oživljajo, kjerkoli se pojavijo.«

PRIMOŽ PUGELJ
Primož Pugelj je diplomiral in magistriral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo, pri profesorju Matjažu Počivalšku ter se izobraževal na podiplomskem študiju kiparstva na IUP Indiana University of Pennsylvania v Ameriki. Osnovna forma, ki prepoznavno zaznamuje ustvarjalni opus kiparja Primoža Puglja, je stiliziran človeški obraz, predstavljen v obliki maske. Maske izdeluje v različnih velikostih, materialih in tehnikah (beton, železo, poliuretan, grafit), odvisno od vsebine dela. Predstavlja jih kot samostojna dela ali sklope, sestavljene iz več enot. Če želi narativnost nadgraditi, masko poriše s poslikavo ali z grafično obdelavo.

Avtorjeve misli o lastnem delu: »Moji obrazi niso portreti. Z njimi ne definiram niti spola. Včasih jih vidim kot pokrajine. Človeški obraz piše milijone zgodb in mi pomeni neizčrpen vir idej. Lahko ga uporabim v različnih kontekstih. Bodisi je družbenokritičen in definira kakšen dogodek iz novejše zgodovine … ali pa je zgolj del večje kompozicije, v kateri se obrazi repetitivno ponavljajo in postanejo del likovnega ritma, ki zopet ustvarjajo neko novo zgodbo.«

BOJANA KOVAČIČ ZEMLJIČ
Bojana Kovačič Zemljič je avtorica unikatnega nakita blagovne znamke E2RD, članica Društva oblikovalcev Slovenije in organizatorka številnih kulturnih projektov, ljubiteljica literature in jezika ter gostiteljica razstav v galeriji E2RD, v kateri enakovredno združuje tako atelje za oblikovanje unikatnega nakita kakor tudi razstavišče, v katerem se je v desetih letih realiziralo več kot 50 likovnih razstav, od tega nekaj mednarodnih.

Avtoričine misli o Trosih: »Moje delo temelji na vzgibih in dražljajih neke teme, skozi katero in s katero se potem oplajajo moje misli in posledično tudi dizajn. Tem nikoli ne iščem na silo – zapisane me čakajo v beležkah. Razvoj in realizacijo zapisanega prepuščam intuiciji in trenutku vnovičnega vzgiba, ko se ob 'optimalnih pogojih' in dozorelosti ideje začne kreativen proces …

Pri projektu TRoSI me je zanimal razvojni proces trosa in kako se goba sploh razvija in v kaj vse se lahko razvije – a se vedno razvije v gobo ali lahko zaščitna odporna membrana popusti, se sfiži, mutira … in kaj nastane potem? Zakaj drobno, krhko, nedolžno, belo sili iz idealnega okolja – polnega življenja, dopolnjujočih odnosov, sobivanj, smislov – ven, v meseno, k parazitom? A ima smisel? Ima. Od spodaj navzgor zgolj zaradi reprodukcije. In 'parazitov'. Gobe, z milijoni trosov, ki vzkalijo samo ob idealnih pogojih.

… in so vzkalile moje gobe. Z zlatim trosom. Delček iz triptiha TRoSI je inštalacija ZLATI TRoS.«

Več informacij


Nazaj