Kabi home office
13Avgust 2020

Odprtje velike razstave Maruše Štibelj

13.08.2020 ob 19:00

Layerjeva hiša, Kranj

Ta četrtek, 13. avgusta, vas Layerjeva hiša vabi na odprtje velike razstave mednarodno priznane kranjske umetnice kolaža, Maruše Štibelj. Predstavlja se v enajstih projektih v vseh galerijskih prostorih Layerjeve hiše - samostojno in v sodelovanju z umetniki z drugih področij likovnega ustvarjanja. Dela, ki se bodo predstavila v okviru razstave, je avtorica ustvarila od leta 2016 do 2020, njena zadnja serija pa želi obiskovalcem predstaviti reakcijo na novo realnost, ki nam jo je prinesla pandemija letošnje pomladi. 

Maruša & Friends: When time stops, we don’t /
Maruša & prijatelji: Ko se čas ustavi, se mi ne
Layerjeva hiša, Kranj
13. 8.-5. 9. 2020
Uradno odprtje: četrtek, 13. 8., ob 19.00 
Voden ogled razstave: četrtek, 13. 8., ob 14.00
Spremljevalna razstava, odprtje: petek, 14. 8., ob 19.00 @Kamra, Bohinjska Bistrica
Spremljevalni dogodek: voden ogled ob zaprtju razstave, kjer bo mogoče razstavljena dela kupiti @Layerjeva hiša, sobota, 5. 9, ob 19.00 

Na ogled bodo serije del Maruše Štibelj od leta 2016 do danes, njeno sodelovanje z Davidom Almajerjem v razstavi Slovar prikritih žalosti (razstavo si je bilo moč ogledati lani v galeriji Media Nox), kjer se predstavi konglomerat kolaža in keramike; izpostavljamo tudi novi javni instalaciji v sodelovanju s Kajo Urh (Človek človeku človek) in Majo Jenko (Pogovori z neznanci). Na ulici bodo prikazana dela v sodelovanju z Evo Mlinar, Jernejem Žumerjem, Klaro Polajnar in Črtom Štrubljem, kjer je nosilna tema kolo, ki je danes še kako aktualna. Prvič pa bodo javnosti predstavljeni samostojni projekti Maruše Štibelj - Ko se čas ustavi, se mi ne / When Time Stops, We Don’t - ki jo je ustvarila v času samoizolacije letos spomladi ter Kronično pozni / Chronically Late, v sklopu katerega bo na ogled tudi delo nagrajeno v pariškem Salonu lepih umetnosti (2018). 

"Umetnica z razstavo postavlja tri pomembne mejnike.
(1) Njena razstava predstavlja vrhunec Leta kolaža 2020. S svojim delom in aktivno promocijo kolaža kot samozadostnega umetniškega medija predvsem s festivalom sodobnega kolaža KAOS, katerega pobudnica je, kolažu daje veljavo v nacionalnem (in celo regijskem) merilu. Maruša je Kranj postavila na umetniški zemljevid.
(2) S svojo mantro, da je sodelovanje med umetniki nujno za razvoj in opolnomočenje scene, k sodelovanju pri razstavi povabi še umetnike in ustvarjalce s področja slikarstva, keramike, arhitekture, glasbe in ilustracije ter z njimi širi umetniško valovanje polno entuziazma, ki je močno prisotno v Kranju v zadnjih petih letih.
(3) S svojo večno pokončno držo in svoj, na razstavi jasno predstavljen in viden, ustvarjalni razvoj premika pomen umetnosti iz samoreflektivnega obdobja v politično. Kar leta 2020 ni le smiselno, temveč je tudi potrebno." - Zala Orel, kuratorka razstave

Maruša Štibelj (Kranj, 1986), je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški Fakulteti UL. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. V letu 2018 je na Salonu lepih umetnosti v Parizu prejela nagrado žirije za delo “Chronically late”. Snov za kolaže išče v starih revijah in časopisih, iz drobcev starih zgodb pa ustvarja nova razmerja v katerih problematizira najrazličnejša vprašanja odnosov: med ljudmi, med spoloma, odnos družbe do posameznika in obratno - manipulativno močjo posameznika in njen vpliv. Nenehno poskuša širiti meje kolaža kot samozadostnega medija in pri tem ohranja originalen spekter barv, ki ga material poseduje. Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj ter umetniški vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Umetnica živi in ustvarja v Kranju.

VEČ O DOGODKU: MARUŠA & FRIENDS

Vabljeni v Layerjevo hišo, v center kulturne četrti Kranja, v svet sodobnega kolaža!


Nazaj