Eurogarden
23Januar 2021

PREDAVANJE O KLASICISTIČNI LITERATURI

23.01.2021 ob 19:00

Bralni Krožek na daljavo z zoom aplikacijo

NINA KOSMAČ

NINA KOSMAČ

PREDAVANJE O KLASICISTIČNI LITERATURI

Postoj, trenutek, kako si vendar lep! - J. W. Goethe

Valentin Vodnik je v takratnem času skladatelja Mozarta prevedel basen Jelen in Lev. V Versajski palači, ki je imela tudi operno dvorano in je bila pozimi ledeno mrzla je prebival Sončni kralj, ki je oboževal balet. Sončni kralj je dobil vzdevek zaradi baletne uprizoritve v kateri je plesal in na kateri je nosil masko z zlatimi sončnimi žarki. Bil je ženskar, ki je podarjal premoženja in nazive ljubicam. Prijateljeval je z nekom, ki je bil občasno tudi njegov dvorni norček.

Prijatelj imperialističnega francoskega kralja je bil znameniti igralec in pisec komedij Molière, ki je celo življenje bolehal za tuberkulozo. Tuberkuloza naj bi bila kriva za njegovo nagnjenost do žensk. Molière je najznamitejši pisec klasicizma in predstavnik “commedije dell'arte.“ Molière je začel kašljati na odru sredi prizora, kjer je bil kašelj utemeljen in tako ravno takrat umrl na odru. To se je dogodilo med znamenito uprizoritvijo komedije Namišljeni bolnik, ki jo je sam napisal.

O besedilih Molièrja, Goldonija, Montaigna, Pascala in drugih bomo govorili na literarnem predavanju Nine Kosmač ob 19 uri v soboto, 23. januarja 2021.

Vabljeni na zoom.

Pisateljica Nina Kosmač


Nazaj